Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Dva nova file sistema ubačena u Linux-Kernel

Dva nova file sistema ubačena u Linux-Kernel

erstellt von milobit zuletzt verändert: 12.01.2009 09:24
Btrfs i Squashfs od verzije 2.6.29 u Kernelu.

Btrfs i Squashfs su dva nova file sistema koja će biti ubačena u sledeću Linux-Kernel verziju 2.6.29. Squashfs je komprimirani read-only file sistem, koji se već odavno razvija van Linux Kernel-a i koriste ga razne Live Linux distribucije.

Btrfs je "Next Generation Filesystem",  koji po rečima programera koji rade na razvoju Kernela treba da postane dugoročno gledano standardni file sistem za Linux. Btrfs razvija Chris Mason koji je zaposlen kod firme Oracle. Još treba dosta vremena da prođe dok ovaj file sistem ne bude spreman za produktivnu upotrebu. Do tada Ext4 treba da omogući i zadovolji trenutni Linux standard i da prevaziđe ograničenja Ext3 file sistema.

Takođe, ubačen je i filesystem freeze, što omogućava uzimanje konzistentnog backup-a fajl sistema. Naime, XFS je već imao ovu mogućnost, ali je filesystem freeze portovan na sve fajl sisteme. Za fajl sisteme koji podržavaju snapshot (Btrfs), ovo znači sledeće: zaustave se sve operacije na fajl sistemu sa filesystem freeze, uzme se snapshot, ukine se filesystem freeze. To znači da ste do sada morali obarati sve procese koji imaju tendenciju da nešto pišu po disku, napravite backup i ponovo pokrenete sve procese koje ste zaustavili. Naravno, niko Vam ne garantuje da ne postoji neki proces ili udaljeni korisnik koji bi baš u tom trenutku da nešto zapiše na disk.

Za potpunu listu izmena, pogledajte ChangeLog.

Info: www.heise.de

 

 

Artikelaktionen