Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Izašla Fedora 8

Izašla Fedora 8

аутор: milobit Последња измена 12:22 09.11.2007.
Fedora 8 spremna za preuzimanje

Varijante instalacionog i LiveCD-a  se zovu Spin. Specijalni spinovi su "Fedora Games" sa igrama, "Fedora Developer Live" live sistem za programere i "Fedora Electronic Lab (FEL) Live" za ljubitelje elektronike. Svaki image može da se koristi preko usb ključa a za to postoji alat koji ovaj posao odrađuje umesto Vas.

Fedora 8 dolazi sa 2.6.23 kernelom. Kao sound server koristi se PulseAudio sistem koji je kompatibilan sa svim postojećim sound sistemima na Linuxu. Fedeora 8 ne dolazi sa raznim kodecima ali tu je pomoć koja se zove "Codec Buddys" (program se zove "Codeina") koji se brine da Vam nista ne fali. Pomoću njega je moguće zadovoljiti svoje potrebe i skinuti razne Plugin-ove za GStreamer.

U Fedori 8 mogu da se vide i kozmetičke promene. Tema "Nodoka" je specijalno napravljena za ovu verziju. Desktop izgled zove se "Infinity". Njena pozadina se automacki menja u odnosu na doba dana, preko dana je svetlo plava a uveče prelazi u narandžasto crvene tonove. Od desktop sistema tu su GNOME 2.20.1, KDE 3.5.8, Xfce 4.4.1 kao i drugi manje poznati.

Za konfiguraciju firewall-a se u ovoj verziji koristi novi alat. Kao slobodno JAVA okruženje tu je IcedTea. Compiz je takođe prisutan ali nije aktiviran zbog svojih sitnih problema. Poboljšani su sistemi za štampanje i mrežu a i Bluetooth uređaji fukncionisu bolje pomoću grafičkog alata za konfiguraciju. Osim toga poboljšan je i grafički paket menadžer, Pirut. Pomoću alata PolicyKit moguće je tačno definisati prava sistemskih servisa. Virtualne mašine Xen i KVM mogu se konfigurisati pomoću libvirt biblioteke i grafičkog alata virt-manager.  Posle Ubuntu i Linespire i Fedora je uvela sistem i infrastrukturu za prevođenje. Alat se zove "Transifex". Update starije instalacije pomoću instalacionog medija ne bi trebao da pravi nikakve probleme. Update preko paket manadžera Yum se ne savetuje.


Izvor: Fedoraproject

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA