Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Fedora Core 5

Fedora Core 5

erstellt von milobit zuletzt verändert: 21.03.2006 02:44
Izašla peta verzija Fedore
Sa malim zakašnjem Red Hat distributor pustio je u promet petu verziju Fedore.

Sa mnoštvom novih stvari i poboljšanja, nova verzija Fedore predstavlja se sa GNOME 2.14 verzijom, KDE 3.5 verzijom OpenOffice 2.0, Firefox 1.5 kao i kernelom 2.6.15.

Kao i u ranijim verzijma pored i386 ahitekture podržana je x86_64 kao i PPC arhitektura. Virtuelni sistem Xen 3.0 je u mnogome prerađen i moguće je njegovo kompletno nadgledanje pomoću »gnome-applet-vm« alata. Takođe je i »anaconda« installer unapređen i dobio je nove funkcije. Pored »remote logging« sistem podržava i Tracebacks. Kao paket menadžer nastupa i dalje Yum. Stim da je sad preko Yum-a moguće izabrati i Fedora-Extras-Pakete pri instalaciji. Najveća novina je Open-Source-.NET okruženje Mono koje je ubačeno u verziju pet. Kompletna distribucija prebačena je na gcc 4.1 verziju.

Fedora Core 5 u aktuelnoj verziji dolazi sa Kexec i Kdump alatima kojima je omogućeno još bolje "kopanje" po memoriji kao i traženje grešaka. Za X-Server služi X.Org u 7.0 verziji.

Kompletna distribucija staje na 5 CD-ova ili na jedan DVD. Postoje brojni serveri sa kojih se fedora core 5 kompletno može skinuti. Za instalaciju je potrebno minimum 620MB-a mesta na harddisk-u, dok tipična server instalacija zahteva 1,1GB a desktop instalacija 2,3 do 3GB. Kompletan software je veličine 6,9GB. Za x86_46 potrebno cifre još više povećati. Kompletan Changelog možete pogledati ovde.

Informacije:fedora.redhat.com

Artikelaktionen