Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Francuska strikes again!

Francuska strikes again!

by Aleksandar Milovac last modified Mar 23, 2006 08:08 AM
Ovog puta se nameračila na Apple

Izgleda da priča koju smo pratili na LUGoNS portalu polako dobija svoj rasplet. U decembru smo pratili pokušaj francuskog parlamenta da suzbije bahatost velikih kompanija u borbi protiv P2P mreža i njihovi korisnika. Tada su u Parlamentu Francuske izglasali amandman na zakon kojim se legalizuje skidanje i razmena fajlova putem P2P. Ovim amandmanom naglašeno je da su skinuti fajlovi privatna svojina onih koji su skinuli sa Interneta, pa samim tim, niko ne može da im ograniči pravo da ih kopiraju, prebacuju u različite formate i dele sa drugima.

Nakon toga, u februaru, francuski sud donosi "neočekivanu" odluku kojom oslobađa o krivice maloletnog Antonia G, koji je na Net postavio oko 1200 mp3 fajlova, ističući da su oni njegova privatna svojina, pa tako može da radi s njima šta god zaželi. Francuski sud je samo dosledno sprovodio zakone koje je donela skupština.

Taman kada pomislite da je to sve što ste čuli od Francuza na ovu temu i da im neće padati napamet da se zameraju "debelim milijunašima" oni vas iznenade.

Naime, pre par dana širom sveta odjeknula je vest da je francuski parlament, tačnije njegov Donji dom, izglasao zakon kojim se traži od kompanija koje prodaju muziku na Netu, tj. omogućavaju vam da uz odredjenu novčanu naknadu skinete pesme ili albume vaših omiljenih izvođača, da uklone tzv. DRM zaštitu i tako dozvole da se skinute pesme mogu prebaciti u bilo koji od postojećih formata. Na taj način bi se omogućilo da se pesme koje su skinute sa njihovog sajta, a koje su legalno plaćene, slušaju na bilo kom plejeru ili operativnom sistemu. Za je glasalo 296 a protiv 193 poslanika. Da bi zakon stupio na snagu njega mora da odobri Gornji dom Parlamenta - Senat. Pratićemo ovaj slučaj u nadi da će imati pozitivan ishod.


Naravno, ovom se prvi usprotivio Apple nazivajući donošenje ovog zakona "legalizovanjem državne piraterije"?! Kakvo licemerje!

Document Actions