Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / FSF Europe zabrinut za kvalitet procesa za dobijanje standarda

FSF Europe zabrinut za kvalitet procesa za dobijanje standarda

аутор: milobit Последња измена 08:48 03.04.2008.
Po mišljenu FSF Europe priznavanjem OOXML-a kao standarda, ISO je samo pokazao da je sve nedostatke koji ovaj standard sa sobom donosi samo ostavio po strani.

Posle današnjeg objavljivanja odluke da je OOXML postao ISO standard, kritike pljušte sa svih strana a prvenstveno od strane onih koji taj standard treba da koriste pod slobodnim softverom kao i probleme koji nastaju u vezi sa interoperabilnosti. Za većinu, ISO je izgubio poverenje i u budućnosti ne bi trebalo da se uopšte pita za IT pitanja.

Sličnog misljenja je i Free Software Foundation Europe (FSFE). Početkom marta ova organizacija je upozorila na probleme koji postoje u OOXML specifikaciji. Još pre prvog glasanja u septembru 2007, FSFE je postavila šest pitanja nacionalnim gremijma od kojih do dana danas nije ni na jedno adekvatno odgovoreno.

Za FSFE OOXML nije otvoren standard, zato što interoperabilnost u poređenju sa ostalim standardima samo smeta, kao i pravna i zakosnka pitanja koja ostaju nejasna.

Podpredsednik FSFE, Jonas Öberg, zaključuje da vlade svojih država treba da se zapitaju da li ISO standard uopšte i poseduje neku vrednost. Sledeći primer za ISO standard je i MPEG standard koji je sve samo nije otvoren standard. Njegovo mišljenje je da je posao koji ISO obavlja ili previše spor ili loš da bi imao nekakvog značaja u IT svetu.

Predsednik FSFE, Georg Greve, ukazuje na probleme koji će se u budućnosti desiti sa arhiviranjem dokumenta pomoću OOXML standarda i predlaže vladama držva da pri budućim projektima u javnom sektoru uzimaju druge kriterijume i da se ne oslanjaju na ISO standarde. Takođe se nada da će Openforum Europe, FSFE i eTEN koji su osnovali inicijativu Certified Open u buduće dobiti na težini.

Izvor: mail.fsfeurope.org

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA