Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / FSF tuži Cisco

FSF tuži Cisco

by milobit last modified Dec 15, 2008 11:12 AM
Fondacija za slobodan softver podnela tužbu protiv kompanije Cisco.

Free Software Fondation (FSF) podnela je tužbu protiv kompanije  Cisco. FSF tuži Cisco zbog kršenja GPL licence u okviru Linksys proizvoda. Cisco koristi slobodan softver kao što su GCC, binutils i GNU C biblioteku bez da korisnike obavesti o njihovim pravima, niti da ih informiše o izvoru kako to GPL licenca zahteva. Osim toga ova kompanija ne omogućava korisnicima da modifikuju ovaj sovftver koji je GPL licencom zagarantovan.

Brett Smith, koji je zadužen za pitanje licenci u FSF-u, navodi da je organizacija još od 2003 godine u pregovorima sa kompanijom Cisco da se kršenje GPL licence reši. Pošto su očigledno svi pregovori pali u vodu i ova kompanija nikada nije objavila promene koje su od nje zahtevane, "pet godina kasnije još uvek ne postoji volja da se ovo ispravi", konstantuje Smith.  Posle svega FSF se odlučio da pređe na sledeći korak i tuži Cisco. FSF zastupa Software Freedom Law Center, a tužba je podneta sudu u gradu New York. (United States District Court for the Southern District  in New York).

FSF je još na početku 2006 godine upozorio na nadolazeće kršenje GPL licence. Po njihovim procenama godišnje bude oko desetak slučajeva koji završavaju na sudu. U većini slučajeva firme koje krše GPL licencu posle opomene, otvore izvorni kod i sve se rešava bez suda.

Intersuje Vas kako GPL licenca izgleda i šta u njoj piše? Pročitajte je na našem jeziku ovde.

Info: fsf.org

Document Actions