Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / gNewSense 1.0

gNewSense 1.0

erstellt von milobit zuletzt verändert: 04.11.2006 17:38
Free Software Foundation (FSF) predstavila novu distribuciju izvedenu na bazi Ubuntu verzije.
gNewSense je proizvod rada dva irska developer-a po imenu Brian Brazil i Paul O'Malley koji su sebi postavili za cilj da naprave 100% slobodnu Linux distribuciju. Pri tome su hteli da zadrže stabilnost Ubuntu-a koji je baziran na Debian-u ali da ga oslobode komponenti koje nisu slobodne. Tako je nastao gNewSense. FSF će da podrži ovaj projekat.
gNewSense će nuditi i kompletan sigurnosni update paket za svoju distribuciju. Trenutno je u formi kao Live-CD i ima svoj sopstveni instalacioni program po imenu »Ubiquity«. Sa jednim specijalnim programom po imenu »Builder« moguće je napraviti sopstevnu distribuciju na bazi gNewSense-a. Kako se »Builder« koristi i kako se pravi sopstvena distribucija detaljno je opisano u dokumentaciji.

U osnovnoj isntalaciji Ubuntu-a nalaze se samo par komponenti koje mogu da se okarakteristišu kao neslobodne, to su firmware binarni driver-i nekih uređaja. Pored njih gNweSense je odstranio i Software-Repositorium »restricted«, koji isto sadrži ne slobodan software. Tako da više ne postoji nikakva zavisnost pri instalaciji ka neslobodnom alatu »Launchpad« Ubuntu-a.
Pomoć i podrška FSF-a za ovaj projekat podrazumeva i omogućavanje jedne jake i brze mašine na kojoj će se raditi Build. Interesantno je to da taj računar ima slobodan BIOS. Pored toga tu je i omogućavanje Bandwith-a za software kao i pomoć u razvoju novih slika i logoa. Za razliku od Ubuntu-a postji samo jedna varijanta Live-CD-a, koja je za x86 arhitekturu i bazirana je na GNOME desktopu. Kompletna distribucja bazirana je na Ubuntu 6.0.6LTS verziji.


Izvor: www.gnewsense.org

Artikelaktionen