Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / GNUzilla 37

GNUzilla 37

аутор: milobit Последња измена 22:34 16.05.2008.
Punk's Not Dead!

Protrljajte oči, uštinite se gde vam je nazgodnije, bitovi koje ste upravo skinuli zaista postoje. Budni ste, ovo je GNUzilla 37.

Ovog puta se pre svega zahvaljujemo Ajnštajnu na teoriji koja nam pruža šansu da se iza nje sakrijemo. Odmah posle Alberta veliko poštovanje zaslužuju ljudi bez kojih ovog broja ne bi bilo, s obzirom da su nam članci prethodnih nedelja stizali u većem broju nego obično.

Dok nas nije bilo dosta toga se dogodilo, a pre svega rekao bih da su najvredniji bili prevodioci. Prvi rezultati projekata koje je pokrenulo Minstarstvo su predstavljeni javnosti prvo u Beogradu, a kasnije i drugim gradovima (Novi Sad, Kragujevac, Niš). Prvi koraci ka nečemu što bi se moglo formulisati kao slobodni softver u državnoj upravi se naziru, mada iz Ministarstva ističu da je slobodni softver samo jedan deo ponude i da oni žele da slobodni i vlasnički svet budu istovetno zastupljeni. Slobodni softver će nam doneti i otvorene standarde, a sve to u paketu mnogo veću interoperabilnost, a nadam se i veću nezavisnost od znate već koga.

Document Freedom Day, o kome smo podosta pisali na blogovima i sajtu organizacije, prošao je veoma dobro. Veliki broj timova zajedno sa svojim članicama i članovima omogućio je da se DFD dogodi skoro na svim delovima planete. što se Srbije tiče DFD je "proslavljen" u Beogradu i Novom Sadu.

OOXML je u Srbiji doživeo istu sudbinu kao i prošle godine, s tim što smo ovoga puta bili na licu mesta. Iako zakon o standardizaciji propisuje da ISS mora da obezbedi neutralnost procesa, preko dvadeset Microsoftovih partera činilo je komisiju, dok je drugačiji stav bio zastupljen od strane FSN-a i IBM-a. Zakon takođe propisuje da se odluke donose konsenzusom, čega se ISS takođe nije držao, pa je čak i u zapisnicima sa sednica zabeleženo da su odluke donete glasanjem. Iako je proces završen, kako lokalno tako i globalno, činjenice su činjenice, a nadamo se da će ipak biti od koristi.

Fedora, Ubuntu, OpenSolaris, Slackware i sve druge nove verzije koje se dogode narednih nedelja će biti teme koje možete očekivati u GNUzilli 38. Novi tekstovi u inboxu su najveći podsticaj za dalje, komentari su i dalje aktuelni i veoma poželjni. Hvala na pitanjima o izlasku ovog broja, uživajte.

~ Ivan Jelić

GNUzilla 37 donosi:

Uvodna reč, Vesti
Softver
VIM kao IDE
Compiz-Fusion 0.6.0
Logcheck
Šahovski programi
Sloboda
Terminologija.org.mk & CollaboDict

Izvor: http://gnuzilla.fsnserbia.org

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA