Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / GNUzilla dobila svoju stranu na srpskoj Wikipedia-i.

GNUzilla dobila svoju stranu na srpskoj Wikipedia-i.

by milobit last modified Mar 07, 2007 11:39 AM
http://sr.wikipedia.org/wiki/GNUzilla

GNUzilla (magazin) je prvi elektronski časopis na srpskom jeziku posvećen slobodnim operativnim sistemima (GNU, GNU/Linux i *BSD) i slobodnom softveru uopšte. Prvi broj GNUzille izašao je 31. decembra 2004 godine kao prvi i jedini elektronski časopis takve tematike na prostorima bivše Jugoslavije. GNUzilla je prvi veliki projekat NVO Mreža za slobodan softver (FSN).

Ideja o pokretanju ovakvog projekta postojala je duže vreme, a sama GNUzilla posledica je jednogodišnjeg planiranja i dogovora za pokretanje Linux magazina na srpskom jeziku među ekipom Linuxo.net foruma. Krajem 2004. godine ekipa okupljena na sajtu Mreže za slobodan softver došla je na ideju da uradi nešto o čemu se dugo razgovaralo i nakon krećih dogovora i usaglašavanja ideja, ekipa je prionula na posao kako bi planovi postali realnost. Dobra koordinacija i dobra volja članova ekipe doprinela je da krajem decembra 2004. godine GNUzilla doživi svoje prvo izdanje.

Kako budžet GNUzille ne postoji, dogovoreno je da se časopis objavljuje u elektronskom obliku koji će svim čitaocima omogućiti da isti sadržaj isto vide i dožive. Zato je izabran PDF format. Pokazalo se da je ovakav potez bio ispravan, pa je GNUzilla zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji rade na njoj postala jedno od glavnih obeležja free software scene kod nas.

Već više od dve godine GNUzilla izlazi jednom mesečno sa manjim zakašnjenjima u nekoliko navrata.



Izvor: http://planet.fsnserbia.org/




Document Actions