Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Haos na tržištu softvera

Haos na tržištu softvera

аутор: milobit Последња измена 00:49 21.04.2008.
Open Source zajednica pobeđuje na svim poljima

Američka firma za istraživanje tržišta The Standish Group objavila je petogodišnju studiju o slobodnom softveru. Ova studija pokazala je da otvoreni kod (Open Source) pobeđuje na svim poljima i da će napredovati i dalje a da vlasničke firme svakoga dana gube sve više i više profita.

Sveobuhvatne posledice po ekonomiju Jim Johnson ocenjuje kao: "Open-Source-Software prouzrokuje haos na tržištu softvera." Na ovo on dodaje i da: "Open Source prouzrokuje 60 milijardi dolara gubitaka vlasničkih firmi za proizvodnju softvera." Iako je ovaj citat za industriju kranje negativan, studija dolazi do jedinstvenog zaključka da Open Source zajednica pobeđuje na svim poljima.

Studija je bila bazirana na razvoju Open Source proizvoda u firmama i državnim institucijama. Standish Group je navela deset razloga zašto se u informacionoj tehnologiji (IT) odlučuju za otvoreni kod. Rukovodioci u IT sektoru se takođe odlučuju za slobodan softver i prema svim urađenim analizama ovaj trend traje već godinama. Jedan od osnovnih pokretačkih motora je i svetska zajednica (Community) programera i onih koji ih podržavaju. Kada bi se sve ovo stavilo na papir svetska zajednica otvorenog koda bi bila najveća firma na svetu za proizvodnju softvera. Jedna od posledica toga je i velika brzina razvoja softvera.

Takođe jedan od jako bitnih pokretačkih faktora su i visoko obrazovanje programera. Ostali pokretački faktori koje studija detaljno navodi su sigurnost, kvalitet, pouzdanost, podrška kao i mnogo manji troškovi.

Kvalitet, sigurnost i pouzdanost su u svakom pogledu konkurentni sa komercijalnim softverom ako ne i bolji. Zbog toga nema razloga ulagati ogromna sredstva u kupovinu softvera, nego ta sredstva usresrediti na obuku zapolesnih.

Sve u svemu, ova studija pokazuje da budućnost pripada slobodnom softveru i da industrija polako ali sigurno gubi trku na svim poljima.


Izvor: The Standish Group

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA