Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / IP televizija i kod nas

IP televizija i kod nas

by milobit last modified Oct 30, 2009 07:00 PM
IP televizija Telekoma Srbija od 15. oktobra

Telekom Srbija od 15. oktobra prva u zemlji kreće sa IP TV uslugom, koja će biti besplatno ponuđena korisnicima Interneta preko ADSL-a u promotivnom periodu do 1. decembra, uz ponudu od 80 domaćih i stranih televizijskih kanala do kraja godine, izjavio je u utorak Tanjugu direktor Direkcije Telekoma Srbija za komercijalne poslove Vladimir Lučić.

IP TV je naprednija u odnosu na kablovsku televiziju, posebno zato što pruža mogućnost slike visoke rezolucije (HDTV), jer omogućava dvosmernu komunikaciju, tako da gledalac može sam da uređuje program, rekao je Lučić u intervjuu Tanjugu i napomenuo da je kapacitet buduće IP TV oko 200 televizijskih kanala. "Znači ako niste u stanju, a hoćete da gledate neki program, izaberete neku emisiju i ona će biti memorisana na server, tako da kada se vratite kući odgledate omiljenu emisiju, bez potrebe da imate video rekorder u stanu", objasnio je Lučić.

Druga prednost je "video on demand" (video na zahtev), što znači da osim klasičnih programa na koje smo navikli na kablovskoj televiziji, IP TV omogućava gledanja filmova iz banke filmova, koju će formirati Telekom Srbija, najavio je Lučić i obećao da će Telekom nastojati da obezbedi najnovije filmske hitove.

U probnom periodu očekuje se da će korisnici IP TV-a uputiti svoje sugestije da li nešto treba da se dopuni u programskoj šemi, a onda će 1. decembra početi komercijalno korišćenje.
Lučić je naveo da Telekom ima oko 130.000 korisnika ADSL-a, koji su potencijalni korisnici IP TV-a i objasnio da će tehničari Telekoma povezati uređaj set boks sa ADSL-om i televizijskim prijemnikom u stanu, i to će, praktično, raditi kao kablovska televizija.

Govoreći o uslugama mt:s-a, Lučić je najavio da će pokrivenost Srbije 3G mrežom biti proširena sa sadašnjih 89 na sva naselja sa više od pet hiljada stanovnika i to do kraja ove godine, a od 1. oktobra Telekom će intenzivnije nuditi i običnim, a ne samo biznis korisnicima, uslugu brzog Interneta preko te mobilne mreže. On je podsetio da je mt:s pre godinu i po dana prvi u zemlji uveo širokopojasni Internet preko 3G mreže i za sada ima oko 10.000 korisnika, koji tu uslugu koriste na prenosnim ili na stonim računarima i precizirao da za 900 dinara mesečno, korisnik ima protok od jednog megabajta.

"Najbolje je kada imate prenos Interneta fiksnim Internetom i zato mi sada nudimo ADSL, kako bi povećali zastupljenost širokopojasnog Interenata u Srbiji", objasnio je sagovornik Tanjuga i napomenuo da Telekom trenutno ima kampanju gde nudi ADSL priključak i preplatu do kraja godine za jedan dinar, dodajući da se sada dnevno prijavljuje oko hiljadu novih korisnika.

Lučić je napomenuo da je minimalna pretplata za ADSL po isteku promotivnog perioda 999 dinara, sa garantovanom brzinom od 256 kilobita u sekundi i neograničenim pritupom od 24 sata dnevno i najavio da će za tu istu pretplatu Telekom Srbija uskoro znatno povećati brzinu protoka.

Direktor Direkcije Telekoma Srbija za komercijalne poslove je istakao da je za naše društvo izuzetno važno da se omasovi upotreba širokoposajnog Interneta u svim domaćinstvima, da se građanima omogući da preko Interneta dobiju bilo koji dokument iz opštine, MUP-a ili suda, da može bilo šta da kupi koristeći Internet i da to dobije na kućnu adresu i to jeftinije nego da to lično obavi u nekoj prodavnici.

Govoreći o novinama u fiksnoj telefoniji, Lučić je najavio da će od 1. decembra biti jeftinije telefoniranje u međunarodnog saobraćaju, tako da neće biti potreba da se snižava cena VoIP usluga telefoniranja prema inostranstvu i ukazao na potrebu da se poveća cena pretplate i impulsa u lokalnom saobraćaju. Lučić je rekao da su mesečna pretplata i cena lokalnog impulsa u Srbiji jeftinije deset do 20 puta nego u regionu i naveo da je, na primer, cena pretplate u Bosni i Hercegovini 3,5 puta viša nego u Srbiji, a u Hrvatskoj do deset puta. Trend u savremenom svetu je mesečna pretplata od šest do deset evra, a u toj pretplati je skoro sve besplatno i Telekom Srbija će se kretati u tom pravcu, ukazao je Lučić.

Član menadžmenta Telekoma Srbije je podsetio da je na desetogodišnicu osnivanja, mt:s pustio u prodaju novu numeraciju 066, jer je primećeno da bi mnogo mladih ljudi prešlo na postpaid sa prepaid tarife, zbog toga što je u postpaidu povoljnije tarifiranje razgovora. Mnogi roditelji bi želeli da prebace tarife svoje dece na mt:s mreži, pogotovo srednjoškolaca, sa prepaida na postpaid, jer je praktičniji, "ali se plaše da će deca da se zapričaju i naprave velike račune", objasnio je Lučić i dodao da je mt:s zbog toga uveo kombinovani prepaid i postpaid na numeraciji 066. To praktično znači da je mesečni račun fiksan i iznosi 500 dinara, sa PDV-om, a za pretplatu na numeraciji 066 korisnik dobija ukupno 1.000 dinara na računu. "Ako mesečno potrošite više od toga, onda možete da dopunite račun kao da je prepaid, ali je sigurno da na vašu kućnu adresu neće stići račun veći od 500 dinara", precizirao je Lučić i dodao da je mt:s ponudio i dodatnu mogućnost da se na numeraciji 066 dobije broj sa šest, a ne sedam cifara.

 

Izvor: mtsmondo.com

 

Document Actions