Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / ISSCC: Intel-Chip računa Teraflops sa 62 Watt-a

ISSCC: Intel-Chip računa Teraflops sa 62 Watt-a

by milobit last modified Feb 12, 2007 04:05 AM
Juče počeo internacionalini kongres ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) u San Francisco-u na kome je Intel predstavio novi prototip svog procesora sa 80 jezgara koji troši manje struje nego jedan Quad-Core CPU iz serijske proizvodnje.

Kako Intel tvrdi Teraflops-Chip je prvi procesor ovakve vrste i snage. Do pre desetak godina ovakve rezultate su postizali samo super računari. (Super Computers) Novi prototip se sastoji od jednog Matrix-a u kome je  smešteno 80 CPU jezgara. Svako jezgro  poseduje dve jedinice za  računanje Floating-Point aritmetike kao i jedan Network-Router sa četiri priključka do sledećeg susednog jezgra kao i jedan port do glavne memorije. Intel inženjeri iz Oregon-a kao i iz indijskog Bangalore-a uspeli su da naprave i implementiraju kompletan Mesh-Network u jednom Chip-u. Pomoću Tile procedure moguće je duplicirati 80 puta standardno jezgro na Wafer. Jezgra su u poredjenju na Intelova standardna jezgra iz serijske proizvodnje dosta pojednostavljena. Tako da je bilo moguće smestiti 80 x Core na jedan Chip standardne veličine. (275 kvadratnih milimetara) Test-Chip je urađen u 64-nm tehnologiji. Jezgra koja su na ivicama ploče iako imaju samo tri suseda opremljena su sa četiri priključka, na ovaj način se štedelo na prostoru. Pomoću jednostavnog i brzog Design-ciklusa i velike mogućnosti skaliranja ovi nedostatci mogu da se zanemare, tvrdi Intel. Takođe je i potrošnja struje u poređenju sa separatno konstruisanim jezgrima neutralna.


intel80core.jpeg


Pri osnovnoj takt fekvenciji od 4 GHz svako jezgro može da razmeni 80 GB podataka. Intel za ovaj eksperimentalni Chip koristi takozvane Sleep tranzistore. Pomoću specijalno podešenog reglera za napon moguće je regulisati napon između 0,7 V i 1,3 V. Takt procesora po potrebi može da bude od 0 do 5,8 GHz. Nove instrukcije se brinu za "uspavljivanje" i "buđenje iz sna" svakog pojedinačnog jezgra u zavisnosti od potrebe aplikacije.

Kako Intel tvrdi 1 Teraflops se postiže pri taktu od 3,16 GHz i naponu od 0,95 V. Pri čemu je potrošnja 62 Watt-a. Pri maksimumu od 5,8 GHz i 1,3 V naponu Intelov prototip postiže 1,81 Teraflops-a uz potrošnju eneregije od 256 Watt-i. U dosadašnjima testovima Intel je eksperimentisao sa Stencil PDE Solver-om i Matrix-multiplikatorom.

Intel opisuje ovaj projekat kao ekperimentalano istraživački i ne planira proizvodnju komercijalnih proizvoda. Ovakav vid istraživanja će u svakom slučaju biti od velike pomoći u daljem razvoju procesora sa više jezgara. Ipak Intelov dugorčni cilj (pet do deset godina) je u svakom slučaju pravljenje x86 procesora po uzoru na Teraflops Chip.



Izvor: http://www.heise.de

Document Actions