Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Jeftiniji i brži pristup internetu

Jeftiniji i brži pristup internetu

erstellt von milobit zuletzt verändert: 08.12.2008 09:03
Beograd -- Monopol na distribuciju interneta u Srbiji ukida se krajem decembra i očekuje se da će cena internet usluga pasti.

Za razvoj interneta u Srbiji 2009. godina biće ključna jer će, prema rečima provajdera, prvi put u našoj zemlji početi masovno postavljajnje optičkih kablova. Očekuje se da će cena interneta pasti, kao i da će biti moguće uvođenje visoko kvalitetnog televizijskog programa.

"To znači 100 mbps (mega bita po sekundi). To ne znači da će svako imati 100 mbps, ali će po želji to biti moguće. Biće moguće uvođenje digitalne televizije, IP televizije i slično", kaže Simo Ivaneža iz Udruženja provajdera.

"Prema mojim informacijama, postoje kompanije koje pripremaju 20 hiljada priključaka i to će biti prva optika dovedena do stana", dodaje Ivaneža.

Osim ovih tehničkih inovacija, država će doneti i nova pravila. Krajem decembra ove godine na tržištu Srbije će se pojaviti drugi Internet operateri pored Telekoma, što će dodatno sniziti cene.

Registar internet domena Srbije će završiti promenu yu demena u rs.

"Definisali smo proceduru kako će yu domen da nestane sa interneta konačno. To je dosta komplikovana i zahtevna procedura, ali sada je potpuno jasna. Domen yu će biti konačno penzionisan 30. septembra 2009. godine", rekla je Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Izveštaji Republičke agencije za telekomunikaciju kažu da je ovaj sektor jedini koji u Srbiji beleži stalni godišnji rast.

Kada 2009. budu bile omogućene nove usluge treba očekivati još veći rast, veću zaradu za kompanije koje se ovim poslom bave i još niže cene za građane.

Izvor: B92

Artikelaktionen