Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Knjiga: Security engineering

Knjiga: Security engineering

by Aleksandar Milovac last modified Aug 31, 2006 08:42 AM
O bezbednosti sistema, njihovoj zaštiti i još nekm stvarima...

Ross Anderson, profesor na Kembridž Univerzitetu u Engleskoj, objavio je 2001 knjigu pod nazivom Security engineering koja je ubrzo postala nezaobilazno štivo za sve koji se bave zaštitom i bezbednošćiu elektronskih sistema, u najširem smislu te reči.

Ovih dana profesor nas je sve prijatno iznenadio stavljajući svoju knjigu na web u pdf formatu. Kako sam kaže:"Uspeo sam konačno da ubedim izdavača da mi dozvoli da postavim knjigu online." Knjiga je dostupna u pdf formatu, s tim što se mogu skidati pojedinačna poglavlja, a ne cela knjiga - što je, po meni, mnogo bolje rešenje.

Knjiga se bavi opštim temama vezanim za bezbednost i zaštitu kompjuterskih, ali i ostalih elektronskih sistema: password-i, kriptografija, elektronska trgovina, elektronsko ratovanje i sl. Dakle, ovo nije još jedan od onih priručnika na temu kako da:podignem ssh server, podesim firewall i sl. Knjiga je definitivno udžbenik na temu bezbednosti i zaštite elektronskih sistema. Predgovor je napisao čuveni Bruce Schneier, poznat po svom radu u oblasti kriptografije i bezbednosti kompjuterskih sistema.

Topla preporuka za čitanje ove knjige u hladnim zimskim danima:)


Korisne veze



Document Actions