Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Ko najbrže "zapušava" sigurnosne propuste

Ko najbrže "zapušava" sigurnosne propuste

by milobit last modified Aug 09, 2006 01:37 PM
Ubuntu najbrže izbacuje zakrpe za sigurnosne propuste
U studiji koja je napravljena od strane SeachSecurity-a Ubuntu distribucija je osvojila najviše poena i uzela prvo mesto. Testiralo se koja distribucija objavuje najbrže zakrpu za sigunosni propust. Autor ove studije je pri tome radio sa bankom podataka Secuina-e.  Za poređenje je bilo uzeto 30 različitih sigurnosnih propusta koji su se pojavili u zadnjih pola godine. Distribucijama koje su već isti dan izbacile zakrpu dodeljivano je 100 poena, kao i 0 poena za distribucije koje su bile zadnje na listi koje su izbacile zakrpe za sigurnosni propust koji je trenutno bio aktuelan. DistribucijePoeni
1.Ubuntu76
2.Fedora Core70
3.Red Hat Enterprise Linux63
4.Debian GNU/Linux61
5.Mandriva Linux54
6.Gentoo Linux39
7.Trustix Secure Linux32
8.SUSE Linux Enterprise32
9.Slackware Linux30

Razlozi što prođe određeni vremenski interval pre nego što izađe sigurnosna zakrpa za distribucije su različiti. Neke distribucije žive isključivo od rada ljudi koje se time bave iz  ljubavi i u slobodnom vremenu kao na primer Debian ili Gentoo. Druge na primer su komercijalne, u kojima rade angažovani ljudi  koji su samo zaduženi za sigurnost i popravljanje sigurnosnih propusta. Tako na primer iza Ubuntu-a, Red Hat-a i Suse Linux-a stoje finansijski jake firme.
Iako dobro organizovane i finansijski dobrostojeće distribucijama je ipak potreban duži vremenski interval dok ne izbace sigurnosnu zakrpu. Ovde distribucije se pretežno koriste u poslovne svrhe pa na osnovu toga imaju i različite potrebe i zahteve a stabilnost im je od velike važnosti za razliku od distribucija za kućnu upotrebu. Zakrpe ne smeju da ugrožavaju stabilnost sitema i zbog toga moraju dobro da se testrijau pre nego što se objave.


Info: Linux patch problems: Your distro may vary

Document Actions