Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Lin vs. Win

Lin vs. Win

аутор: milobit Последња измена 22:10 24.04.2006.
Zašto Linux nije alternativno rešenje i zamena za Windows

Mnogi psuju po Windows-u i govore kako će da pređu na Linux, ali to i nije baš tako jednostavno kako se misli. Većina programa još uvek nije na tom nivou razvoja ili čak sta više fali kompletno pod Linux-om. Ovaj tekst će pokušati to i da prikaže.

Kao što sam već rekao, mnogi programi fale u Linux-u tako da je normalan i svakodnevni rad nemoguć. Kada se pogleda jedan dan rada u Windows-u onda se vidi i zašto. Prvo što Windows korisnik uradi kada startuje svoj sistem je antivirus sofware update. To pod Linux ne može da fukncionise pošto za Linux ne postoji antivirus software. [1]

Dalji rad posle toga opet nije moguć jer opet nešto fali. Naravno, automatski update-i. Ni njih nema  pod Linux-om, i opet fali jedan važan program pod Linux-om.[2] Sledeće što je na redu je  konektovanje na internet da bi se  skinuli najnoviji ilegali programi, a eto ni to nije moguće pod Linux-om. Tja, na žalost svi dialer programi su pisani za Windows i opet nije moguće ih koristiti pod Linux-om.

Naravno ne skidaju se samo najnovije ilegalne verzije Windows-a (ovo isto nije moguće pod Linux-om, jer Linux može sam legalno da se skine sa interneta) , nego se i surfuje  po internetu. To naravno nije moguće bez Inertnet Explorer-a, koji isto nepostoji pod Linux-om. A i kako bi mogli drugačije da se vide stvarno interesantni sadržaji bez AktivX-a!?

Pošto se toliko super programa automatski instalira ili reklame koje se tako dobro upasuju u Windows-ov stil, a i ko još želi da propusti trepćuće prontpage strane, koje su urađene od strane profi hacker-a koji su kopirali tekst od koga niti jednu reč nerazumeju. Da, stigli smo do sledeće teme. Pod Linux-om isto nije moguće  tako lako instalirati  programe , zato  što samo Internet Explorer  poseduje  osobinu da instalira  programe a da Vas  ni ne pita.

Kad smo već kod teme internet,  spomenimo i temu  sigurnosti.  Ne  postoji  nijedan  "prijateljski" firewall za linux. Hacker-i mogu jednostavno da uđu na sistem i da napišu virus program, kao što je to bio slučaj sa Blaster virusom.[3]

Hajde da radimo i nešto korisno na PC-u, ni to na žalost nije moguće jer postoji samo Crossover Office [4], kvalitativno lošija i veoma skupa alternativa naspram besplatnog i veoma poznatog  OpenOffice paketa, koji je naravno veoma komplikovan za instalaciju.

Komunikacija  pod Linux-om isto nije  moguća, zato što postoji samo loša alternativa za Outlook Express. Probao sam da testiram to jednom i rezultati testa su pokazali da sam dobio samo 3 maila od 100 mail-ova koje sam trebao da dobijem. Između ostalog falili su mail-ovi o novim sigurnosnim update-ima, mail-ovi sa virus upozorenjima kao i programima koji ih odmah uklanjaju sa sistema. Ovi programi naravno sami se instaliraju. Kao i mail-ovi od ljudi koji me poznaju a ja sam na žalost zaboravio ko su oni.

Ostatak mail-ova je bio od poznanika koji su isto nešto hteli od mene. Kad već toliko stvari nije moguće koristiti, rekoh sebi ako niša drugo da bar malo slušam muziku i pogledam film. Ali ni to nije moguće, naravno pod Linux-om ne postoji Windows Media Player, postoji alternativa ali mnogo loša. Ti programi koje sam probao nisu mi pokazivali informacije o pesmama niti su automacki tražili codecs-e koji su falili. Naravno ništa nije bilo ni memorisano za mene, ne kao kod Micro$oft-a, gde su sve informacije ekstra na MS serverima memorisane.

Onako posle svega, frustrian hteo sam da pogledam film na DVD-u, onda mi je sinulo da ni to ne mogu da uradim jer nemam DVD program instaliran koji mi treba da bi mogao da gledam film na DVD-u. Opet tipično, Linux smeće.[5]

Pošto sam uvideo da Linux uopšte nije pogodan za kućno korišćenje, rekoh sebi ajde da ga testiram u server okruženju. Na žalost poznati programi za serversko okruženje kao sto su Apache, PHP, MySQL takođe ne postoje za Linux.[6] Postoji jedna nesigurna alternativa kao ISS, ali je bolje to ne koristiti.

Za mene je od početka bilo jasno da Linux nije alternativna zamena za Windows, em što Linux ne funkcionise na mom Apple ibook-u. Kako izgleda ipak ću morati da ostanem na Windows-u. Budite iskreni: Windows je najbolji operativni sistem zauvek. ;D

Objašnjenja

[1] Postoji antivi virus za Linux, ali prvenstveno da vija Windows viruse u mail-u itd.
[2] Update programi postoje i za linux nravno ali ne samo za pečeve nego za sve moguće programe.

[3] Da se ne bi neko našao pametan: Blaster je napadao samo Windows računare.

[4] Crossover Office je program pomoću koga je moguće između ostalog i Micro$oft Office program instalirati pod Linux-om.

[5] Do sada je još uvek moguće svaki DVD poterati pod Linux-om, videćemo dokle još. ;o)

[6] Apache, PHP, MySQL se prvenstveno koriste pod Linux-om.


Autor: Sven Nobis

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA