Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Linus Torvalds o daljem razvoju Linuxa

Linus Torvalds o daljem razvoju Linuxa

by milobit last modified Nov 27, 2007 08:49 PM
Linux ima delotvorniji razvojni model nego vlasnički sistemi, ubeđen je Linus Torvalds

U jednom  interviju za Information Week Torvalds je pokazao da uopšte nije oduševljen niti zainteresovan  za Windows. Istina je da niko nije u stanju da zna šta se dešava iza zatvorenih vrata i kako se Windows razvija, ali ubeđen je da Linux ima delotvorniji razvojni model nego bilo koji vlasnički model.

Prednosti i snaga Linuxa u odnosu na Windows ne mogu da se odrede u jednoj tački, naglašava Torvalds. Nadmoćnost Linuxa se svakako ogleda u njegovoj odličnoj zajednici i njegovoj fleksibilnosti. Windows je samo jedan proizvod, čiji razvoj određuje tržište kao i  marketinška politika koju određuje Micro$oft. Taj proizvod je srazmerno limitiran i ne može da se ispravlja. Linux za razliku može da uvede i prihvati svačiji interes a da pri tome ni jedna strana ne dominira. Odličan primer za to je i virtualizacija, koja može da se realizuje na toliko različitih načina a da pri tome jedan način ne pokriva sva rešenja. Pogledajte, Linux Kernel  ih poržava  sve.

Linux može da obuhvati svaki "ćošak" tržišta zahvaljujući njegovoj fleksibilnosti. Od mobilnog telefona pa do superračunara moguće je Linux prilagoditi za svačije potrebe. U sledećoj godini nastavljamo razvoj  kao i do sada. Novosti i poboljšanja očekuju se na svim komponentama. Očekujem znatno poboljšanje na polju drivera za grafičke i wlan komponente koje do sada nisu toliko dobro podržane. Razvoj virtualizacije, za koju se Torvalds ne interesuje toliko se nastavljena. Interesna sfera oca Linux Kernela trenutno je usmerena na razvoju flash diskova (Solid State Disks, SDD) koji bi mogli veoma da utiču na dalji razvoj Kernela zbog njihove prednosti i brzine.

Što se tiče pretnji u vezi patenata, Torvalds nije uopšte zabrinut jer za takve optužbe nema realne osnove. Opasnost koja njega brine se krije u velikim količinama novca koje će biti upotrebljene protiv Open Source-a i koje bi eventualno mogle da naude daljem razvoju.


Izvor: www.informationweek.com

Document Actions