Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Linus Torvalds odgovara

Linus Torvalds odgovara

erstellt von Nikola Kotur zuletzt verändert: 16.05.2007 15:57
Linus Torvalds, glavni tvorac Linux kernela i nezvanični vođa zajednice otvorenog koda, je prokomentarisao nedavnu izjavu Majkrosofta da GNU/Linux operativni sistem krši 235 Majkrosoftovih patenata.
Kao i uvek u svom maniru, Linus je odgovorio iskreno i grubo. Poznat po tome što nema dlake na jeziku, rekao je: "Mnogo je verovatnije da Majkrosoft krši patente. Ukoliko bi izvorni kod za Windows mogao biti tema istog kritičkog pregledanja, što je slučaj sa Linuxom, ispalo bi da Majkrosoft krši patente koje drže druge kompanije."

"Osnove teorije operativnih sistema su bile postavljene krajem šezdesetih godina. IBM verovatno poseduje hiljade osnovnih patenata", dodao je Torvalds. "Stoga, cela priča 'imamo listu i nećemo da vam kažemo' treba nešto da vam govori. Zar zaista ne mislite da bi Majkrosoft, ukoliko bi imao neki pravi patent, došao da nas i vikao 'nja nja nja nja!'".

Završavajući sa Torvaldsovim zaključkom da je Majkrosoft srećniji sa širenjem laži i straha, nego da izgubi na eventualnom suđenju, skrećem vam pažnju na komentar Ivana Jelića i članak Pola Grejema čije ime govori sve: "Majkrosoft je mrtav". [članak je na engleskom jeziku]

Artikelaktionen