Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Linux na desktopu realnost

Linux na desktopu realnost

erstellt von milobit zuletzt verändert: 25.11.2007 17:20
Linux fondacija objavila prve rezultate Desktop Linux Survey 2007 pred sam kraj studije

Studija koja je počela u oktobru a završava se 30. novembra (još nije kasno da se uključite i da popunite ovu anketu) ima za cilj da pomogne razvojnim timovima da bolje mogu da uvide u kojim segmentima se koristi Linux kao i da vidi koje su potrebe korisnika. Ova anketa je  iskljućivo za firme i organizacije. Do sada  se ovoj anketi priključilo preko 20.000 organizacija, što je duplo više nego prošle godine.

Ankete uglavnom stižu iz Evrope 51,5% i iz Severne Amerike 35,5%. Linux desktop koristi 64,8% anketiranih organizacija koje imaju manje od 100 računara, dok je kod velikih preduzeća ta brojka ispod 10%. Linux u firmama koristi 39,5%, a više od polovine koristi Linux na desktopu. Na osnovu ankete više se koristi Linux na desktop sistemima nego na serverima. Izenanađujuće je to jer se do sada mislilo obrnuto, još veće izenađenje je i da inženjeri i razvojni timovi ne čine više većinu koja koristi Linux desktop, nego su to obični desktop korisnici 64%. Većina korisnika koristi Linux kao produktivne sisteme i jako je mali broj još onih koji su klasifikovani kao pilot projekti. Čak dve trećine (74,3%) ima apsolutno poverenje u Linux i smatraju da Linux može da se koristi u poslovnom okruženju.

Organizacije koriste različite distribucije: 54.1% je reklo da koriste Ubuntu dok 50,2% koristi Red Hat, Fedoru, SUSE ili OpenSuse. Dok kod privatnih korisnika stvari izgledaju malo drugačije: Ubuntu 55,4%, Debian 22,2%, openSUSE 19,5%, Fedora 16,7%, Gentoo 10,2%, Knoppix 7,1%, PCLinuxOS 5,4%. 43% učesnika se izjasnilo da bi rado kupili preinstalirane Linux sisteme dok je ostatak za to da sam instalira svoju distribuciju po izboru. Vlasničke aplikacije i dalje stoje visoko na listi želja da se koriste pod Linuxom. Photoshop, AutoCad i DreamWeaver su najviše traženi proizvodi. Kao problematičan hardware za korišćenje po Linuxom većina vidi u štampačima i WLAN adapterima. Kod štamapača je glavni problem  da  drajveri ne podržavaju sve fukncije, ali se na poboljošanju vredno radi

Izvor: www.desktoplinux.com

Artikelaktionen