Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Microsoft ponovo pod istragom EU

Microsoft ponovo pod istragom EU

erstellt von milobit zuletzt verändert: 16.01.2008 14:06
Dve nove istrage protiv Microsoft-a

Brisel - Evropska komisija pokrenula je, zbog ugrožavanja konkurencije, dve nove istrage protiv američkog kompjuterskog giganta Majkrosoft. Prvom treba da bude utvrđeno povezuje li Majkrosoft na nefer način svoj pretraživač "Internet explorer" sa operacionim sistemom "Windows", dok je cilj druge istrage da otkrije da li je softver američke firme primenljiv na proizvode rivala.
Američka kompanija saopštila je da će sarađivati s istragom. Evropska unija je, podsetimo, oktobra prošle godine presudila da je Majkrosoft kršio antimonopolska pravila. "Pokretanje procesa ne znači da Komisija ima dokaze da je učinjen prekršaj. To samo znači da će Komisija nastaviti istragu kao prioritetni slučaj", saopštila je Evropska komisija.
Nove istrage pokrenute su posle žalbi norveške kompanije Opera i Evropskog odbora za interoperacionalne sisteme, panevropske organizacije proizvođača softvera. Odluka Komisije ponovo će rasplamsati dugotrajnu bitku Brisela i Majkrosofta.
Majkrosoft je oktobra prihvatio presudu Komisije iz 2004, kojom je utvrđeno da je kompanija prekršila zakone o konkurenciji. Sud je prethodno odbacio žalbu Majkrosofta na presudu koja je podrazumevala i kaznu od 500 miliona evra.

Izvor: http://www.danas.co.yu/

Artikelaktionen