Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Neprijatelj u mrežnoj kartici

Neprijatelj u mrežnoj kartici

аутор: milobit Последња измена 15:26 26.11.2010.
Rootkit u firmware-u mrežne kartice

Stručnjak za bezbednost Guillaume Delugré iz Sogeti European Security Expertise Center (ESEC),  demonstrirao je da rootkit ne mora da bude ubačen u operativni sistem računara: Uz pomoć slobodno dostupnih alata i dokumentacije, on je razvio prilagođeni firmware za Broadcom NetXtreme mrežne kartice, u kojem je sakrio rootkit koji ne može da se otkrije od strane bilo kod antivirus skenera.

Delugréov kod se neposredno izvršava preko MIPS procesora u mrežnoj kartici i može preko DMA (Direct Memory Access) PCI interfejsa direktno  i bez problema da komunicira sa  radnom memorijom (RAM) -  tako mrežne kartice na ovaj način razmenjuju mrežni saobraćaj sa drajverom instaliranim na računaru.

Napadač može daljinskim putem  da pristupi računaru ili prisluškuje mrežni saobraćaj. Broadcom NetXtreme  mrežne kartice se uglavnom koriste u korporativnom svetu. Mrežne kartice za privatne korisnike obično dolaze sa malo (ili bez) memorije i nisu toliko fleksibilno programirane, tako da su one manje pogodne za takav napad.

Ovaj scenario nije poptuno nov: 2006. godine, John Heasman uspeo je da ubaci rootkit u proširenu memoriju za grafičke i mrežne kartice koji je posle pokretanja operativnog sistema Windows morao dodatno da bude učitan putem Interneta. Takođe fleš - memorijski čip na matičnoj ploči koji je predviđen za BIOS - pogodan je za smeštanje i skrivanje rookit programa.

 

Izvor: heise.de

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA