Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Linux programi rade pod OpenSolaris-om

Linux programi rade pod OpenSolaris-om

by milobit last modified Dec 19, 2005 04:20 PM
Sun predstavio Linux-kompatibilitet software
Sa skoro godinu dana zakašnjenja Sun je predstavio Linux kompatibilitet paket kao Development Preview za OpenSolaris. Pečevi i paketi su naravno ograničeni na Sun-ovu distribuciju Solaris Express: Community Release kao i intels 32- i 64-bitnu x86-arhitekturu.
Prvovremeno zamišljen Projekat Janus kao dodatak za Verziju 10 Sun operativnog sistema, je u međjuvremenu kompletno prepravljen u Solaris Zones. Pomoću BrandZ software-a moguće je virtualizirati kompletno non-native okruženje operativnog sistema. Za razliku od Xen software-a BrandZ ne virtualizira hardware-ske komponente neko samo kernel okruženje potrebnog operativnog sistema. Svi Userspace delovi native komponenti moraju da se doinstaliraju.
Trenutno se emulira 1x-Brand Kernel- i glibc-interface Red Hat Enterprise Linux 3.x ili njegovog klona CentOS. Gotove skripte će pomoći da se instaliraju ostale distribucije. Linux programi rade bez bilo kakve potrebe nešto da se menja i nezavisno od Solaris Kernel-a ali samo u 32-bitnoj varijanti. Sun se još nije izjasnio kada će ova tehnika kao Solaris Containers for Linux Applications kao update za Solaris 10 biti dostupna.

Document Actions