Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Novi format u Microsoft Office 2007 SP2

Novi format u Microsoft Office 2007 SP2

by milobit last modified May 03, 2009 07:38 PM
Ms podržao Otvoreni dokument-format (ODF, engl. OpenDocument Format) sa nastavcima .odt (tekst), .ods (tablica) i .odp (prezentacija)

Microsoft je pre par dana izdao servisni paket 2 (engl. Service Pack 2) za Microsoft Office 2007 gde pored uobičajenih ispravki neke korisnike može iznenaditi podrška za novi format: Otvoreni dokument-format (ODF, engl. OpenDocument Format) sa nastavcima .odt (tekst), .ods (tablica) i .odp (prezentacija).

Za one koji to nisu znali ODF je otvoreni standard i ISO standardizovani format za kancelarijske dokumente (ISO/IEC 26300) koji se od ranije podrazumevano koristi u kancelarijskim paketima OpenOffice.org, IBM Lotus Symphony, KOffice, Google Docs i mnogim drugim. Iz ovoga se jasno vidi i prednost otvorenih standarda - dokumente možete otvoriti bilo kojim od njih tako da softver koji želite da koristite možete sami da izaberete.

Ovaj događaj u praksi znači da bi od sada dokumente drugima trebalo da šaljete u ODF formatu jer bilo da koriste Microsoft Office ili neki drugi paket kancelarijskog softvera ovaj format će biti podržan.

U paketu OpenOffice.org pored ODF dokumenata, od ranije još je moguće otvoriti zatvorene Microsoft Office formate i mnogi se iznenade kako je kvalitet podrške zapravo veoma dobar, ali sada je i Microsoft kao poslednji od velikih igrača na tržištu kancelarijskog softvera u svom rešenju implementirao podršku za ODF dajući svima jasno do znanja da je upravo ovaj otvoreni standard opšteprihvaćen.

 

Izvor: blog.goranrakic.com

Document Actions