Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Nvidia ne planira otvoreni driver za Linux

Nvidia ne planira otvoreni driver za Linux

by milobit last modified Jun 26, 2008 09:12 AM
Drugačije nego kokurencija iz Intela i AMDa, Nvidia ne vidi potrebu za slobodnim Linux driver-om za njen grafički čip.

Po informacijama koje je objavio ZDnet, Nvidia nema nameru da otvori driver za svoj grafički čip. Iako se Nvidia zalaže za otvoren razvoj slobodnog driever-a za svoje čipove za matične ploče u Linux Kernelu, driver za grafiku ostaje i dalje zatvoren. Nvidia je mišljenja da pravi visoko kvalitativni driver koji pruža svojim mušterijama i da on nije u mogućnosti da se otvori jel bi u suprotnom povredio intelektualnu svojinu ove firme.

Ovakva izjava je direktan odgovor na skorašnja dešavanja Linux zajednice i mišljenje velikog broja Linux Kernel programera da vlasnički softver treba da bude kompletno izbačen iz Kernela. Prema ovome su dakle vlasnički driver-i koji se učitavaju u Kernel nepoželjni. Linus Torvalds, koji nije potpisao ovu izjavu, ponovio je da, vlasnički softver, dokle god ne bude postojala GPL alternativa će biti dozvoljen u kernelu, iako to nije u skladu sa GPL-om.

Jedan od argumenata protiv vlasničkog softvera je da često zbog tog softvera dolazi do padanja sistema i da programeri nisu u mogućnosti da uklone probleme i greške jer nemaju pristup vlasničkom softveru. Na ovakvu izjavu Nvidia odgovara da ona poseduje dovoljno programera koji su u stanju da reše sve nastale probleme i uopšte ni ne očekuje da oni budu otklonjeni od strane Linux Kernel programera.

Kako stvari stoje po mišljenju Phoronix-a, ipak je na pomolu nova strategija Open Source zajednice. Kako se da zaključiti iz izjava Nvidia firme razvoj slobodnog driver-a nije isključen što se tiče budućnosti. Isto kao i kod AMD-a mogao bi se očekivati sličan razvoj događaja, otvaranje specifikacije a da se pri tome ne napusti kompletan razvoj vlasničkog softvera. U svakom slučaju ostaje nam da sačekamo kako se proći NVISION 2008 koji se održava u avgustu mesecu.

Izvor: blogs.zdnet.com

Document Actions