Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Open Source je loš, sem kad ga Majkrosoft koristi...

Open Source je loš, sem kad ga Majkrosoft koristi...

by Nikola Kotur last modified Apr 21, 2006 12:25 PM
I pored neprestane borbe protiv softvera koji je slobodan i otvorenog koda, Majkrosoft prepoznaje kvalitet kad ga vidi, pa isti taj softver (kojeg omalovažava na svakom koraku) koristi u svom softveru.

Zamslite iznenađenje na licu Erika Rejmonda (dugogodišnjeg programera Open Source i slobodnih aplikacija i jednog od vodeći ljudi u OSI) kada mu je prijatelj javio da je upravo pročitao njegovo ime u EULA-i (End User Licence Agreement) za Majkrosoftov program Microsoft Expression. Verujem da je to bio događaj :)

No, to se zaista i desilo. Erikov program pod MIT licencom zvani GIFLIB koji služi za operacije nad GIF slikama se nalazi u kodu za Majkrosoftov program. Inače, MIT licenca u principu znači ovo: uzmi moj program, radi s njim šta hoćeš, samo moraš da staviš moje ime ukoliko koristiš moj program, a ja se odričem svake štete koju možeš napraviti koristeći ga.

I Majkrosoft je to i učinio. Umesto da sami napišu softver za obradu GIF slika, uzeli su Erikovu biblioteku. Naravno, svako normalan bi to i uradio, zašto izmišljati toplu vodu ili rupe u saksiji, zar ne? Jedino što je ovde interesantno je tvrdnja Majkrosofta da je slobodan i softver otvorenog koda jako loš i da ga ne treba koristiti. Pa zašto ga onda vi koristite, gospodo?

Izvor: linux-watch.com, Erikov blog

Document Actions