Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / OpenBSD 3.8

OpenBSD 3.8

erstellt von milobit zuletzt verändert: 02.11.2005 23:15
izašla 3.8 verzija OpenBSD-a
OpenBSD 3.8

OpenBSD

OpenBSD projekat izbacio je verziju 3.8 slobodnog BSD operativnog sistema koja donosi mnoge nove osobine i novine.
OpenBSD važi za jedan od najsigurnijih sistema. To potvrdjuje da za osam godina koliko postoji je bio samo jedan sigurnosni propust u standardnoj instalaciji koji je mogao da se iskoristi sa drugih računara.
OpenBSD se satoji kao i drugi BSD-derivati iz kernela, skupa alata (Tools) kao i velike Ports-kolekcije.
Lista novosti u verziji 3.8 naspram predhodne verzije 3.7 koja je izašla samo pre pola godine je poduža. Podrška za hardware je znatno proširena, sistem za upravljanje memorijom je prepravljen i poboljšan ugradjen je Guard-Page koji bolje prepoznaje prelivanje buffer-a u programskom jeziku C. Deset novih sistemskih alata, medju njima alati za konfigurisanje i kontrolisanje RAID-a i IPsec-a. U verziji 3.7 uvedeni OSPF-demon je obogaćen mnogim novim funkcijama, OpenSSH verzija je 4.2 i C-runtime biblioteke su poboljšane.
Od verzije 3.0 za svaku novu verziju OpenBSD dobija jednu iskomponovanu pesmu koja prati tu verziju. Pesma za verziju 3.8 se zove Hackers of the Lost RAID i moze slobodno da se skine sa OpenBSD strane. Kolekcija Port-ova prelazi 3200 aplikacija od kojih je već 3000 u kompajliranoj formi na CD-u. Mnoge aplikacije su aktualizirane i instalirani su dodatni patch-evi koji su otklonili sigurnosne propuste.(tako da su poznati propusti u Perl-u, Apache-u, i drugim aplikacijama ispravljeni)
OPenBSD može da se naruči preko online shop-a u CD setu sa nalepnicama za 45EUR i troškovima pošarine ili da se instalira direktno preko FTP servera. FTP serveri poseduju takodje i ISO-slike CD-ova koji mogu slobodno da se skinu.

Sve informacije na: OpenBSD 3.8

Artikelaktionen