Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / OpenBSD 4.0

OpenBSD 4.0

by milobit last modified Nov 03, 2006 01:34 PM
OpenBSD projekat izdao četvrtu verziju svog slobodnog BSD operativnog sistema.

Uopšteno gledano OpenBSD je jedan od najsigurnijih sistema, samo zasto što se sigurnosti posvećuje najveća pažnja i ona ima najveći prioritet. Za osam godina nađen je samo jedan jedini sigurnosni propust u standardnoj instalaciji koji je mogao da se iskoriti i zloupotrebi sa udaljenog računara. Pored ovoga OpenBSD podržava veliki broj hardverskih uređaja koji rade isključivo na bazi kriptovanja.
OpenBSD kao i drugi BSD derivati koristi BSD kernel i BSD alate kao i više hiljada različitih porgrama iz Ports kolekcije. Kolekcija portova naravno nije pod tolikom lupom što se tiče sigurnosti kao što je sam OpenBSD.
Promene u odnosu na verziju OpenBSD 3.9, koja je izašla pre pola godine su velike. Podrška za hardware je znatno poboljšana. Sistem sada podržava tri nove platforme, »armish« je ARM bazirana platforma za embedded sisteme, SPARC64 sisteme sa UltraSPARC-III procesorima kao i Zaurus SL-C3200. Ubačeni su novi driveri za razne gigabitne mrežne kartice kao i Wireless adaptere. Za već postojeće chip-ove koji su podržani urađena su poboljšanja i dodate nove funkcije.
Kolekcija portova sadrži preko 3700 aplikacija, od koji se 3400 nalazi na ftp serveru. Mnoge aplikacije su update-ovane na aktuelne verzije. X.org je ostao još uvek na 6.9.0 verziji ali su svi potrebni patch-evi ubačeni. Konzervativno ponašanje razvojnog tima može se primetiti i po Apache-u 1.3.29, OpenSSL-u 0.9.7j, GCC-u 2.95.3 i 3.3.5 u koje su dodati poneki patch-evi.
Od verzije OpenBSD 3.0 tradicionalno uz svaku novu verziju se konponuje i nova muzička numera. U medjuvremenu pored pesme tu je redovno i crtana karikatura. Pesma za verziju 4.0 je »Humppa Negala«. Pošto je projekat u medjuvremenu deset godina star i svakih pola godine tačno objavljuje novu verziju, pesma za verziju 4.0 se uglavnom orjentiše na slavlje povodom tog jubileja.
OpenBSD može da se online poruči kao set CD-ova za 45EUR ili da se besplatno skine sa nekog od FTP servera. Mirror FTP serveri nude i mogućnost ISO image instalacionog CD-a.


Izvor: OpenBSD

Document Actions