Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / OpenLeaks

OpenLeaks

аутор: milobit Последња измена 15:54 12.12.2010.
Bivši saradnik WikiLeaks-a pokreće novi projekat. WikiLeaks dobija konkurenciju iz sopstvenih redova.

Od ponedeljaka kreće sa radom nova platforma OpenLeaks koja je osnovana iz redova bivših saradnika Wikileaks platforme. Osnivač OpenLeaks platforme je bivši Wikileaks potparol Daniel Domscheit-Berg dugo vremena poznat kao Daniel Schmitt. Mnogo pre otkrivanja depeša iz krugova američke diplomatije u Wikileaks redovima došlo je do ražilaženja mišljena i digla se velika prašina oko Juliana Assang-a. Openleakas platforma ima za cilj da se prvenstveno bavi informacijama.

 

OpenLeaks: Manje kulta ličnosti - više informacija

Krajem septembra, oko dva meseca nakon otkrića dokumenata o avganistanskom ratu a tada još pod pseudonimom "Daniel Schmitt", potparol za Wikilleaks Daniel Domscheit-Berg napušta Wikileaks platformu. U ponedeljak tačno 12 nedelja kasnije, nastavlja svoj rad upravo gde je i stao krajem septembra - on želi da informiše i da "procurele" informacije budu transparentne i dostupne svima. Po njegovom mišljenju u Wikilekas-u to više nije moguće jer je kult ličnosti osnivača Juliana Assang-a postao prevelik i sve se vrti oko njega. OpenLeaks za razliku od Wikileaks-a će se koncentrisati na sadržaju informacija a ljudi neće imati presudnu ulogu.

 

OpenLeaks nudi siguran sistem "poštanskog" sandučeta

Da bi se obezbedila maksimalna sigurnost za informanta kao i njegova što veća anonimnost, OpenLeaks  je razvijo jednu vrstu elektronskog "poštanskog" sandučeta u koju "Leaker" (informant) može da "ubaci" informacije. Samo sa takvim decentralizovanim sistemom moguće je dobiti poverenje informanta kao i da mu se garantuje bezbednost i zaštita njegovog identiteta. E-mail ne nudi ovu zaštitu, Domscheit-Berg u intervjuu za Freitag rekao je:

"E-mail je sve samo ne anoniman i može se lako pratiti. Ako želite da zavarate trag morate uložiti veliki napor: Morate da odete u internet kafe, prijavite se anonimno i otvorite nalog na nekom besplatnom E-mail servisu i na kraju ne smete nikako zaboraviti da račun platite kešom."

 

Kod OpenLeaks-a informant odlučuje o medijskom partneru

Za razliku od Wikileaks-a kod OpenLeaks-a u prvom planu neće stojati niti jedna ličnost.  Mi se zalažemo za sadržaj informacija rekao je Domscheit-Berg. Platforma je isključivo namenjena samo za anonimnost izvora. Informant takođe može da se odluči za razliku od Wikileaks-a ko će prvi da dobije informacije. Wikileaks snabdeva samo svoje partnere kao što su Spiegel, Guardian, New York Times itd. Prvi prvom objavljivanju u medije kompletan zapis treba da bude objavljen na mreži i za sve dostupan.

 

Izvor: t3n.de

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA