Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Preminuo Dennis Ritchie

Preminuo Dennis Ritchie

аутор: milobit Последња измена 12:21 13.10.2011.
Dennis Ritchie, jedan od tvoraca UNIX-a, preminuo je u sedamdesetoj godini života. Njegovu smrt potvrdio je njegov kolega Rob Pike.

Dennis Ritchie ima presudnu ulogu u mnogim pionirskim projektima u istoriji kompjutera. U šezdesetim godinama prošlog veka radio je na Multics operativnom sistemu koji je u pionirskom smislu doprineo u mnogo čemu. To je bio jedan od prvih Time-Sharing sistema na kome su korisnici mogli da rade istovremeno na jednom računaru, koji je tada bio veličine više velikih ormana, zauzimao nekoliko prostorija, koštao na stotine hiljada dolara i imao snagu danasnjih "pametnih telefona". Multics je bio jedan od prvih sistema koji je bio napisan u višem programskom jeziku, a ne u asembleru. Kao programski jezik izabran je PL/I, sa rezultatom da je sistem bio imun na  prelivanje bafera (bufferoverflow), koji je već tada bio priznat kao bezbednosni propust. Jedan obljavljeni članak 2002. godine opisuje Multics kao bolji i sigurniji sistem od svih do tada postojećih sistema.

Ken Tompson, Malcom Douglas McIlroy, Joseph F. Ossanna i Dennis Ritchie razvili su UNIX operativni sistem 1970. godine, koji je preuzeo mnoge koncepte od Multics-a koji su u delimično pojednostavljeni. Nakon prve verzije Unix-a koji je bio napisan u asembleru, naredne verzije napisane su u višem programskom jeziku i na taj način su bile portabilne. Ovaj jezik je tek trebalo dalje da se razvija. Ritchie zajedno sa Ken Tompson-om i Brajan V. Kernighan-om stvorio je prograsmki jezik C a njegova knjiga napisana sa Kernighan-om, po pravilu označavana kao "K & R ", dugo je smatrana za najbolju knjigu za programski jezik C. Prvo pojavljivanje C-a je takođe nosilo naziv "K & R C".

Ritchie je počastvovan brojnim nagradama za svoja dostignuća uključujuci i Turing Award. On je do odlaska u penziju 2007. godine ostao u Bell Labs-u gde je predvodio projektne istraživačke timove i razvoj distribuiranih operativnih sistema, programskih jezika, hardvera za rutere i svičeve. Rezultat toga je i objavljivanje Plan 9 i Inferno operativnih sistema.

Rob Pike, uključujući koprogramere Plan 9 i Inferno operativnih sistema, kolega i dobar prijatelj Denis-a, potvrdio je smrt pronalazača Unix-a. Umro je u kući, nakon duge bolesti. Svet je siromašniji za tako veliki i brilijantan um kakav je bio Dennis napisao je Rob.

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA