Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Prestanak rada internet .yu internet domena

Prestanak rada internet .yu internet domena

by milobit last modified Sep 29, 2009 01:06 PM
Internet domen sa nastavkom .yu trebalo bi da prestane da funkcioniše u ponoć, 30. septembra u skladu sa odlukom međunarodnog internet registra ICANN-a.

Prelazak sa .yu internet domena na nove .rs domene je završen početkom maja i u funkciji je ostalo oko 4.000 domena u starom .yu registru, dok registrovanih .rs domena trenutno ima oko 50.000. Registar nacionalnog internet domena Srbije uputio je molbu ICANN-u za dodatnim produženjem .yu domena, i kako je ranije saopšteno, neće gasiti .yu zonu samoinicijativno, pre nego što to ICANN uradi ili zvanično zatraži. Registracija internet domena sa nastavkom .rs, počela je 10. marta prošle godine, a do ponedeljka, 28. septembra registrovano je 50.457 domena sa tim nastavkom. Od svih registrovanih domena 27.858 je sa nastavkom .rs, namenjenom svim zainteresovanim korisnicima, 16.284 sa nastavkom co.rs, namenjenom poslovnim korisnicima i 2.690 sa nastavkom org.rs, namenjenom ostalim korisnicima koji su pravna lica. Registrovano je i 2.699 domena sa nastavkom in.rs, namenjenom fizičkim licima, i 926 domena sa nastavkom edu.rs, namenjenom obrazovnim ustanovama.

ICANN je 2006. godine uklonio završetak internet domena .yu sa liste dozvoljenih naziva domena zemalja. Bivša republika Jugoslavija je 2003. godine preimenovana u Srbiju i Crnu Goru, a 2006. godine Crna Gora se odvojila. ICANN kaže da su sada umesto .yu domena dozvoljeni domeni .rs i .me jer Jugoslavija više ne postoji ni u kakvom obliku. Internet domeni sa nastavkom su uspostavljeni 1989. godine i dodeljeni su internet sajtovima iz SFRJ. Sa raspadom SFRJ, nastavak domena .yu je najpre koristila nova nezavisna država Slovenija, ali 1994. godine je domen preuzela Savezna republika Jugoslavija.

 

Izvor: blic.rs

 

Document Actions