Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Prezentacija cp6Linux-a i sistema za upravljanje dokumentima

Prezentacija cp6Linux-a i sistema za upravljanje dokumentima

by milobit last modified May 28, 2008 01:19 AM
4. juna 2008. godine, u Privrednoj komori Srbije (Terazije 23, Velika sala, drugi sprat)

Dva projekta otvorenog koda biće predstavljena u sredu, 4. juna 2008. godine, u Privrednoj komori Srbije (Terazije 23, Velika sala, drugi sprat) u 12 sati.

Biće prezentovani projekti „cp6Linux“ i sistem za upravljanje dokumentima implementiran u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo.

Ove projekte finansiralo je Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo.

Cp6Linux je distribucija Linuks operativnog sistema, koja bi trebalo da bude potpuno lokalizovana na srpski jezik i oba pisma i prilagođena upotrebi u kućnom, poslovnom i školskom okruženju. Cp6Linux distribucija je bazirana na popularnim Debian i Ubuntu distribucijama i dolazi u tri varijante: Cp6Linux 2008 edicija za kućne korisnike, Cp6Linux 2008 edicija za poslovne korisnike i Cp6Linux 2008 edicija za učenike i studente.

Posao lokalizacije, koji je činio najveći deo rada na Cp6Linux distribuciji, nije ograničen samo na ovu distribuciju, već će prevodi moći da se koriste uz bilo koju drugu verziju Linuksa, kao i svuda gde mogu da se koriste lokalizovani paketi (razne BSD i Uniks verzije, open sors verzije softverskih paketa koji se izvršavaju na Majkrosoft Vindouz i Epl Mekintoš platformama).

Projektni tim Cp6Linux prezentovaće šta je urađeno na poslu pravljenja ove distribucije, kao i prikaz svih varijanti distribucije. Takođe će biti razgovora o uključivanju šire zajednice u dalje planove lokalizacije, kao i izrade sledeće verzije Cp6Linux distribucije (planirane za početak 2009. godine).

Sistem za upravljanje dokumentima baziran na Alfresko platformi uspešno je implementiran u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo. Implementaciju sistema i nadogradnju Alfresko platforme izveo je Računski centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sistem za upravljanje dokumentima je izrađen u najpoznatijim tehnologijama otvorenog koda, potpuno proširljiv i prilagodljiv bilo kojim poslovnim tokovima. Alfresko je vodeća platforma zasnovana na otvorenom kodu za sisteme za upravljanje dokumentima.

U okviru implementacije u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, Alfresko platforma lokalizovana je na srpski jezik.

Sistem omogućava automatizaciju poslovnih procesa i bespapirno poslovanje, štedeći vreme potrebno za obavljanje poslova i čineći korišćenje i kontrolu informacija efikasnijim. Sistem podržava pretraživanje dokumenta po atributima, kao i po slobodnom tekstu, kontrolu pristupa dokumentima, upravljanje životnim ciklusom dokumenta (verzioniranje), kao i korišćenje elektronskog potpisa.

Sistem se uspešno integriše sa drugim sistemima kao što su ERP sistemi, GIS sistemi, portalski sistemi (Lajfrej, Džejbos Portal).

Ulaz na prezentaciju je slobodan.


Izvor: http://www.mtid.sr.gov.yu

Document Actions