Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Programer iz Srbije u "Intelu"

Programer iz Srbije u "Intelu"

by milobit last modified Aug 29, 2008 07:59 PM
Samouki informatičar Igor Levicki otkrio kako se može višestruko ubrzati rad softvera za multimedijalnu obradu podataka.

Igor Levicki (36), samouki inženjer za softver iz Beograda, prvi je u svetu koji je od "Intel korporacije" iz San Franciska dobio titulu „crni pojas u razvoju softvera”. Na ovaj način korporacija odaje priznanje ljudima koji su uložili trud i vreme kako bi njenu softversku mrežu učinili vrednim resursom za druge programere.

Ovaj podvig još neverovatnijim čini podatak da je Igor rođen sa oštećenim vidom. Savremena medicina još nema lek za njegov problem. Uprkos tome, on je insistirao da se nakon završene osnovne škole za slabovidu decu, upiše u 14. beogradsku gimnaziju, koju je uspešno završio. Nakon toga, postao je student beogradske Više poslovne škole. Studije nije priveo kraju, već je nastavio samostalno da proučava računare. Između ostalog, usavršavao se i u računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

"Od detinjstva me interesuju elektronika i tehnika. Nijednog trenutka nisam sumnjao da je to ono čime želim da se bavim, uprkos zdravstvenim problemima. Slabovidost mi je predstavljala veći problem u svakodnevnom životu nego u radu", kaže ovaj talentovani mladić i dodaje da mu je ipak lakše kada radi sam, a ne u velikom kolektivu.

Nekada mu je, kako kaže, bilo mnogo teže, jer monitori nisu imali odgovarajuću zaštitu, pa su se oči brzo zamarale. Danas, sa savremenim monitorima, to nije problem, a najveći napor mu predstavlja dugo sedenje za računarom. Pokazujući plaketu koju je dobio kao nagradu za svoj višegodišnji trud, priča da je svoju saradnju sa "Intelom" započeo učešćem na njihovom Internet forumu, na kome je prijavljivao uočene greške na softverima i kontaktirao sa drugim stručnjacima.

"Na sajtu korporacije objavljen je moj tekst u kome sam demonstrirao kako se može ubrzati rad softvera za multimedijalnu obradu podataka, koji bi potom radio četiri do šest puta brže nego postojeći Intelov softver. Moj trud je primećen, početkom godine ljudi iz korporacije su mi saopštili da sam dobio nagradu i pozvali me da dođem u San Francisko na konferenciju na kojoj se predstavljaju najnovije tehnologije", objašnjava Levicki i dodaje da je kompanija snosila sve troškove puta i trodnevnog boravka u SAD.

Ta nagrada je, kako kaže, velika čast za njega, jer je prvi spoljni saradnik bez formalnog fakultetskog obrazovanja koji je od „Intela” dobio to priznanje. Posebno ga raduje mogućnost dalje saradnje sa tom kompanijom.

"Postoje šanse da nastavim da radim u Intelu, u inostranstvu ili od kuće, preko Interneta. Osim toga, omogućili su mi dalje tehničko usavršavanje. Naime, kao nagradu sam dobio njihov licencirani softver i najsavremeniju opremu koja će mi omogućiti samostalan razvoj softvera i legalnu prodaju programa koje napravim", objašnjava Levicki.


Izvor: www.b92.net


Document Actions