Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Puna podrška za NTFS za godinu dana!?

Puna podrška za NTFS za godinu dana!?

erstellt von milobit zuletzt verändert: 06.07.2006 21:43
Za otprilike godinu dana file system NTFS u GNU/Linux Kernelu, koji je trenutno ograničen što se tiče pisanja po NTFS particijama, bi trebalo da bude kompletan.
U jednom mejlu u kome se opisuje Window$ problem, glavni programer  projekta Linux NTFS File System Anton Altaparmakov, opisuje kako je testirao "pisanje" po NTFS particijama. Na pitanje Klaus Knopper-a, inicijatora Linux distribucije Knoppix Altaparmakov opisuje sve u detalje.
Operacije za pisanje u NTFS driver-u su kompletno  ponovo napisane da bi se omogućilo  pravljenje, izmena i brisanje  podataka na  sistemu.  Pri čemu  je  još dodata podrška za  kompresiju  kao i za  pravljenje  fajlova sa "rupicama". (takozvani Sparse fajlovi, koji se sastoje samo od nula)
Altaparmakov-a je najverovatnije angažovala firma Apple da portira NTFS driver za Max OS X kao i da sredi sve što još fali u driver-u. U okviru toga on isto tako radi na poboljšanju i Linux driver-a. Linux driver će ostati pod GPL licencom.
Do objavljivanja konačne verzije driver-a proći će još godinu dana, jer po rečima Altaparmakov-a ima još jako puno posla. Uz to treba dodati da Apple tek za leto 2007. planira izlazak nove verzije Mac OS X-a koja će tek u sebi imali ovaj driver.
Po uspešnom završetku pune podrške za pisanje po NTFS particijama Altaparmakov će da počne sa radom i na kriptovanju. Za to mora prvo da napravi funkcije koje podržavaju Access Control Lists. (ACL) Tako da će to biti prvi deo posla. Između ostalog ova funkcija mora da sadrži i kompletnu kopiju User- i Group-IDs na Windows-SIDs, pri čemu  treba da se  stvori mogućnost da ključevi  na file sistemu mogu da se čitaju i upisuju.
Trenutno postoje tri različite mogućnosti pisanja po NTFS particijama.  Ova mogućnost postoji od Kernela 2.6.15 stim da je samo moguće  menjati već postojeće  datoteke  a nije moguće  brisanje istih ili pravljenje novih.  Korišćenje ovog driver-a je bezopasno po zdravlje NTFS particija, u odnosu na starije verzije koje su jako brzo dobile nadimak kako ubice NTFS particija.
Drugu mogućnost koristi FUSE-Subsystem, koji radi sa file sistemom u Userspace-u. Sa ovim driver-om nije  više moguće  praviti nove fajlove. Uprkos tome što datoteke neće biti uništene siguran rad ipak nije moguć dok se ne implementiraju funkcije koje još fale. Treća mogućnost je Captive-Driver koji koristi original Micro$oft driver i koji radi samo na x86 sistemima. Zadnja dva rešenja imaju manu da su jako spora. Jedan od važnijih kriterijuma za novi NTFS driver  će baš biti brzina rada.
I kriptovani file sistemi su dostupni za Linux korisnike. Postoji jedan alat koji se zove Linux-NTFS-Tools. Ovaj projekat daje sve infomracije kako da spojite NTFS-Filesystem preko FUSE-a.


Artikelaktionen