Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Radeon čip je slobodan

Radeon čip je slobodan

erstellt von milobit zuletzt verändert: 23.03.2008 15:04
AMD otvorio microcode Radeon čipa

Amd je napravio još jedan korak ka slobodnom 3D drajveru, otvoriši kompletno microcode Raden čipa i tako omogućio X.org projektu da nesmetano nastavi dalje svoj zacrtani put.

Microcode se satoji od instrukcija koje upravljaju grafičkim procesorom na veoma niskom nivou hardvera. On odlučuje kako će se mašinski kod izvršavati. Kod većine modernih procesora moguće je menjati ovaj kod u slučaju da se u njemu nađe greška, ATI grafički čipovi takođe poseduju ovu mogućnost.

Kako je Phoronix preneo, microcode obuhvata sve Radeon čipove od R100 do RV620, i sastoji se od niza brojeva u jednoj datoteki koja sadrži C izvorni kod iz koje se pomoću microcode-a generišu binarne datoteke. Razvojni tim X.org projekta je već pronašao mogućnost kako microcode da učita u grafički čip.

Tek pre nedelju dana AMD je otvorio kompletnu dokumentaciju ovog čipa. U okviru toga spada R300 3D Register Reference Guide. Krajem februara Amd je otvorio i prvu 3D dokumentaciju, uglavnom za Rx500 seriju. Kako Phoronix navodi Amd uskoro planira da otvori i dokumentaciju za R200, takođe je planirana 3D dokumentacija za Rx600 kao i objavljivanje tcore-a, koji obuhvata oko 60.000 redova koda.


Info: www.phoronix.com


Artikelaktionen