Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Red Hat u Sava Centru - part two

Red Hat u Sava Centru - part two

аутор: Aleksandar Milovac Последња измена 10:34 23.03.2007.
Kratak izveštaj sa promocije RHEL5 u Beogradu

Kao što sam i obećao, nastavak priče o RH u Srbiji sledi. Nakon što smo se sigurno prebacili u BG, nađosmo se u Sava Centru. Promocija je održana u Amfiteatru Sava Centra - dakle, ne u velikoj sali. Obzirom da je reč o kompaniji koja je svoj biznis zasnovala na open source-u - ovakav oprez je sasvim opravdan.

Ispred sale se pojavilo dvadesetak ljudi - međutim 20-ak minuta pre početka, situacija se drastično promenila. Nastala je gužva ispred vrata, tako da se sam ulazak malo odužio.

Početak prezentacije je kasnio 15-ak minuta (Srbija), verovatno, u iščekivanju nekih VIP-ova. Nakon toga se svetla gase i na platnu počinje spot koji je odrađen odlično - sa inteligentnim porukama. Potom se okupljenima obratio Zoran Purić - direktor novootvorenog RH-ovog Centra u Vršcu. Priča je imala tipičan marketinški karakter, što ne čudi - oni su tu da zarade! Ono što je suština priče jeste sledeće:

  • RH će u Srbiji raditi na širenju partnersko-distributerske mreže
  • tesno će sarađivati sa open source zajednicom
  • razvoj će se raditi u Srbiji (s tim što će Srbija biti centar za jugoistočnu Evropu)

Da li je sve ovo samo markentinška priča ili će se stvarno ostvariti, ostaje nam da vidimo. Jedna od bitnih stvari koja je najavljena jeste Open Source Summit. Ovaj "najveći open source skup" u jugoistočnoj Evropi, kako ga je nazvao Purić, najavljen je za jesen u Beogradu. Organizator je RH, naravno! Miriše na neki pandan M$ Sinergiji - videćemo.

Posle ove uvodne priče, bila je još jedna opšta priča o slobodnom softveru i licencama, a na kraju je RH inženjer (mladoliki) kratko pretrčao preko najvažnije novine RHEL5 - viruelizacije. Izgleda da je to "the next big thing" IT industrije, obzirom da su se procesori zakucali na 3GHz. Višestruka jezgra i virtuelizacija - budućnost IT-a!?

Nakon ovoga, odražana je konferencija za novinare, dok smo mi ostali skoknuli na koktel u obližnjem kafeu, gde je bilo zakačeno i 10-ak notebook-ova sa RHEL5.

Kao jedan od svetlijih trenutaka prezentacije treba napomenuti i zanimljiv nastup čirlidersica Hemofarma u crvenim šeširićima - više slika na forumu!

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA