Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Registar nacionalnog Internet domena Srbije

Registar nacionalnog Internet domena Srbije

erstellt von milobit zuletzt verändert: 06.04.2007 18:10
Domen .rs najranije sredinom godine

Beograd - Novi Internet domen za Srbiju .rs počeće da radi najranije sredinom godine. Kako je Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) 27. marta podneo međunarodnoj organizaciji koja se bavi dodelom Internet domena (ICCAN) zahtev za dodelu .rs domena i zahtev za redelegaciju (prenos nadležnosti) za .yu domen, ta dva procesa će trajati narednih meseci, kaže za naš list član Upravnog odbora RNIDS Slobodan Marković. On ukazuje da početak registracije .rs domena zavisi i od RNIDS, koji mora u međuvremenu da propiše proceduru za rešavanje sporova oko domena i instalira opremu.
U fazi smo usvajanja ostalih dokumenata koji nedostaju, a sva pitanja u vezi domena prethodno će proći kroz javnu raspravu koja će trajati par meseci - navodi Marković.
Prema njegovim rečima, najpre treba rešiti pitanje procedure za arbitražu u vezi imena domena, napraviti spisak rezervisanih domena - kao što su domeni državnih institucija, na kraju da to prođe kroz raspravu u okviru državnih organa, kako bi se oni saglasili sa spiskom.
Moramo doneti pravila o proceduri koju će morati da prođu trenutni vlasnici yu domena, prednosti koju će oni imati prilikom registracije rs domena, dužini perioda od početka registracije .rs domena do isteka roka te prednosti. Takođe, Registar treba da potpiše ugovore sa ovlašćenim registrima koji će domene prodavati krajnjim korisnicima - ističe Marković.
On ističe kako od 1994. nije postojala procedura za brisanje domena, već samo za njihovu registraciju i promene. Trenutno je u Srbiji registrovano nešto više od 33 hiljade domena, a Marković ocenjuje da je u najboljem slučaju tek trećina domena aktivna.
Razmatramo mogućnost da se domeni co.yu, org.yu i slično, zadrže kao co.rs i org.rs, kao i da budu rezervisani isključivo za građane Srbije. Dok bi domen ispod .rs mogao da ima bilo ko. Narednih nedelja će biti organizovana javna rasprava o tim pitanjima na elektronskim forumima - najavljuje Marković.
Iako se procedura gašenja domena na Internetu ne dešava često i ne postoji jasna politika postupanja u takvim slučajevima, ovo nije prvi put da Srbija menja Top Level Internet domen. Naime, u skladu sa prethodnom dvoslovnom oznakom za Srbiju i Crnu goru, domen državne zajednice trebao je da bude promenjen sa .yu na .cs. Kako taj proces nije ni započet, a u međuvremenu se raspala državna zajednica, domen .yu se sada menja u .rs za Srbiju i .me za Crnu Goru.
ICCAN je identifikovao taj problem i pre tri meseca pokrenuo raspravu o tome kako uspostaviti proceduru za penzionisanje starih Internet domena. U našem slučaju, iz ICCAN uslovljavaju otvaranje domena .me i .rs planom o gašenju .yu domena. Na taj način se mešaju u naše unutrašnje stvari, pa sam pitanje pokrenuo prošle srede u ICCAN i odlučeno je da se odobravanje novih domena ne uslovljava gašenjem starog - zaključuje Marković.
Na jednom od tri godišnja sastanka ICCAN, koji se održao prošle nedelje u Lisabonu, jedna od vrućih tema bilo je otvaranje mogućnosti da Internet domeni mogu da se pišu na svim svetskim pismima i jezicima. " Tehnički je sve spremno, pa bi to moglo već sutra da krene. Međutim, postoje problemi političke prirode. Može, na primer, domen da bude ćirilicom napisano .srbija. Otvoreno je pitanje ko će da određuje te nazive, jer to verovatno više neće raditi Međunarodna organizacija za standardizaciju, nego će svaka država sama odlučiti kako će se zvati na Internetu. Mi ćemo verovatno morati da predložimo nekoliko tih naziva, recimo: .srb, .srbija i .sr, pa ćemo sve predložiti na latinici i jezicima manjina", zaključuje Marković.

S. Stamenić

Izvor: Danas

Artikelaktionen