Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Richard Stallman protiv Mono i C#

Richard Stallman protiv Mono i C#

by milobit last modified Jul 03, 2009 08:45 AM
Richard Stallman, osnivač Free Software fondacije, vidi veliki rizik da se postane zavistan od Mono i C#.

Zbog gore navedenog razloga Richard Stallman, osnivač i predsednik Free Software Foundation (FSF) objašnjava iz njegovog ugla zašto slobodan softver ne sme da bude zavistan od Mono i C#. Povod za ovo je da Debian distribucija planira da ubaci Mono u standardnu instalaciju, da bi se Tomboy, program za beleške koji je pisan u C# jeziku mogao koristiti.

Za Stallman-a je ovo riskantan potez za celu zajednicu. Veoma je opasno zavisiti od C# jezika, samim tim njegovo korišćenje ne treba da se potencira.  Ovaj problem nije specifičan samo za Mono, nego za sve slobodne C# implementacije, kao i za sopstvenu GNU implementaciju Portable.NET.

Problem u vezi sa C# jezikom kako Stallman kaže je što Microsoft drži patente u okviru C# jezika, koji bi mogli da se iskoriste da se unište sve slobodne C# implementacije. Ova opsanost je veoma ozbiljna i samo budale mogu da je ignorišu. Zbog toga moraju da se preduzmu sve potrebne mere, kao i da mora da se planira i vodi računa da se što manje zavisi od slobodnih C# implementacija. One u svakom slučaju nemaju šta da traže u standardnim instalacijama GNU/Linux distribucija dok alternative u odnosu na C# rešenja treba da se forsiraju.

Mono, slobodna implementacija .NET je zbog problematike sa patentima bila  na početku toliko problematična. Obećanje u vezi sa patentima koje je Microsoft dao pojedinim distribucijama je kranje ne sigurno i za sobom donosi tri znaka pitanja a korisničkim programima ne sigurnost.

Info: FSF

 

 

Document Actions