Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Sa Linux-om do cilja!

Sa Linux-om do cilja!

by milobit last modified Dec 10, 2008 10:06 AM
RoBoat - sa Suncem i Linux-om

Postati dobar jedriličar nije ni malo lako. Grupa entuzijasta koja se bavi jedrenjem konstruisala je jedrilicu koja pomaže početnicima u prvim koracima održavanja kursa. Roboat je autonomna robot jedrilica koja posle ubačenih koordinata svaki cilj na vodi može bez problema da nadje. Jedrilica dugačka 3.75m u stanju je da na osnovu aktuelnih vremenskih prilika nađe optimalni kurs i obavlja sve potrebne radnje dok se kapetan sunča na brodu.

Mozak ove jedrilice je mini ITX na 800Mhz, 512MB rama i 4GB CF karticom, koji pokreće Linux, a uz pomoć kolekcije Java i C programa obavlja se kompletna navigacija i upravljanje ovom jedrilicom. Brod ima senzore koje određuju tačnu aktuelnu poziciju (GPS) kao i trenutnu brzinu, senzore za brzinu vetra i senzore koji paze da se brod ne prevrne. Nakon što je kapetan ubacio kordinate, elektro motor diže jedra, kurs se podešava i jedrilica kreće na put. Svu potrebnu energiju jedrilica dobija preko sunčeve energija i solarnih panela koji su pričvršćeni na palubi broda. Njihova površina je 1.5 metara kvadratnih i proizvodi 50W. Ako se Sunce ne pojavi u dogledno vreme, dva akumulatora od 230Ah preuzimaju snabedavanje energijom. Ako se i oni isprazne tu je specijalna metanol baterija na sagorevanje sa 65W.

Za komunikaciju se koristi Wierless i Iridium satelitski modem.

Ovakav brod ima višenamensku svrhu, da se koristi za kao senzor bova za skupljanje mernih informacija, za prevozno sredstvo koje ne proizvodi ugljen dioskid, kao trener za jedrenje, kao sigurnost i komfor na jedrilicama i kao brod za osmatranje u kriznim oblastima.

Info: www.roboat.at

Document Actions