Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Scott McNealy predao kormilo

Scott McNealy predao kormilo

аутор: milobit Последња измена 18:45 25.04.2006.
Scott McNealy, koji je godinama "pisao" istoriju firme SUN, predao je kormilo do tadašnjem COO (Chief Operations Officer) Jonathan Schwartz-u.

Zajedno sa Vinod Khosla, Bill Joy i Andy Bechtolsheim,  McNealy je 1982 sa 28 godina osnovao firmu »Stanford University Network (SUN)«. Dve godine kasnije preuzima kormilo i uspeva SUN da etablira na berzi kao omiljenu firmu među Tech hendlerima.  Sa dobrim, jakim, pouzdanim i veoma povoljnim radnim stanicama (Workstations) SUN uspeva da okupira tržište. Dok je konkurencija većinom koristila zastarelu tehniku, SUN je "sijao" sa jakom tehnološkom vizijom. Početkom Internet ere SUN doživljava pravi bom i zauzima značajno mesto na server tržištu.
Zbog velikog zalaganja SUN Microsystems-a oko "kafe" (Java) uz podršku McNealy-a dolazi do velikih turbulencija u okviru firme. Isto tako zbog "oslobađanja" različitih aplikacija i tehnologija, izmedju ostalog OpenOffice.org, Solaris kao i UltraSPARC dolazi do ushićenosti ne samo u okviru komjunitija nego čak sta više i među trgovcima na berzi.

Već duže vreme se SUN ne prodaje tako dobro kao pre. Stari vizioneri su napustili preduzeće. Nove strategije SUN-a, da objajvljuje tehnologiju u  izvornom kodu nije uverila ni ljude koje rade anlize ni komjuniti. Malo za Linux, malo protiv, naročito protiv Red Hat-a, SUN je uspeo da razuveri i stavi u nesiguran položaj svoje mušterije već nekoliko puta. Isto tako nove potencionalne kupce i korporacije. Pola miliona do milion računara je SUN trebao 2003 godine da proda Kineskom ministarstvu za nauku i tehnologiju ali do toga nije došlo jer je ipak Novell potpisao strateški ugovor.

McNealy ostaje ipak predsednik upravnog odbora (Chairman) SUN-a, i kako je preduzeće izjavilo,  ostaje nadležan za američko tržiste. Njegovo mesto je preuzeo Jonathan Schwartz koji je istovremeno ostaje i predsednik SUN-a.  Novi CEO je izjavio da ne planira promenu strategije, ali da će gledati da ojača finansijsku konsolidaciju i da poveća porast firme.


Izvor: Sun

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA