Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Špijun na Vašem Linux-u!?

Špijun na Vašem Linux-u!?

erstellt von milobit zuletzt verändert: 27.08.2007 03:57
Više korisnika se žalilo da vlasnički VoIP Software Skype iščitava /etc/passwd, Firefox-Profile i još neke druge stvari.

Jedan Skype korisnik pod Linux-om objavio je sinoć da je pomoću software-a AppArmor uspeo da "izoluje" Skype i da vidi šta on zapravo radi. Kako je naveo na Skype-Forumu, verzije 1.4.0.94 i 1.4.0.99 pored njuškanja po sistemu gledaju izmedju ostalog i u /etc i /etc/passwd, Firefox-Profile, Plugins i Add-Ons. Ovakve tvrdrnje potvrilo je još korisnika koji su pomoću strace-a analizirali šta se na sistemu dešava. Zbog čega Skype-u trebaju informacije iz ovih file-ova još nikome nije jasno.
Skype je inače jedan od najpopularnijih VoIP Software-a, on je vlasniči ali je besplatan.  Skype podržava Linux,  Mac OS X, Pocket  PC i Windows, a vlasništvo je Ebay-a. Nije kompatibilan sa otvorenim standardima SIP i H.323. Skype koristi jednu varijantu STUN protokola koji za uspostavljanje veze može sam da bira portove, što mu naravno omogućava da se jednostavno konektuje na server iza NAT rutera i Firewall-a. Kako Skype navodi svi razgovori se kriptuju kako bi se zaštitila privatna svera. Od kraja jula 2004 skinut je preko 594 miliona puta.

Šta zaključiti iz svega ovoga? Izbegavati vlasnički Software u što većem luku, jer nikada niste sigurno šta on može da radi na Vašem računaru i kakve podatke da prenosi firmi od koje je napravljen.



Artikelaktionen