Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Slackware 12.0 release candidate 1

Slackware 12.0 release candidate 1

erstellt von milobit zuletzt verändert: 15.06.2007 22:24
Patrick Volkering posle devet meseci rada objavio Slackware 12.0 release kandidat 1

Najstarija živa distribucija  uskoro očekuje novu verziju. Posle tačno devet meseci rada Pat je objavio prvog kandidata za Slackware 12. Nova verzija je prva verzija koja dolazi sa kernelom 2.6 i instalira 2.6.21.5. Od novina tu su još GCC 4.1.2, X.org 7.2 sa podrškom za XGL i Compiz, Firefox 2.0.0.4, Thunderbird 2.0.0.4, KDE 3.5.7, Xfce 4.4.1, Apache 2.2.4, PHP 5.2.3 i Samba 3.0.25a. Kompletnu listu možete pogledati na Changelog strani Slackware-a.

Slackware po svojoj prirodi je uvek bio minimalna Linux distribucija koja u sebi sadrži nešto više od 500 paketa. Java, Flash, OpenOffice.org ili Gnome možete tražiti beskonačno. Oni se ne nalaze na instalacionom disku i nisu u sklopu distribucije. Zahvaljujući velikoj omiljenosti kod administratora za Salckware postoji još mnoštvo paketa kao na primer na linuxpackages.net.

Takođe ni Gnome korisnici ne treba da napuste svoje omiljeno okruženje. Za aktuelnu verziju Slackware-a, postoji projekat koji se o tome brine i koji se auotmacki nadograđuje na postojeći Slackware, pogledajte Dropline GNOME-Projekt.

Update na Slackware 12. rc1 može da se odradi preko slap-get alata koji radi na bazi debianovog apt-get paket menađžera ili da se skine kao neoficielni iso sa www.slackware.no. Oficielnog image nema a i mogućnost boot-ovanja sistem preko disketne jedinice je isto odstranjena (osim preko mreže pomoću PXE) ali zato postoji mogućnost da se sistem boot-uje preko usb flash-a.

Pošto je Slackware 11 zadnja verzija koja dolazi sa Kernelom 2.4, biće podržana još duže vreme. Kako je Pat rekao, za sve one koji se kunu u stabilnost 2.4 kernela ne moraju da brinu jer će on i dalje biti održavan od strane Pat-a lično. Za još ne utvrđeno vreme podrška za Slackware 11 će postojati sto se tiče sigurnosti i update-a.



Informacije: http://www.slackware.com

Artikelaktionen