Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Solaris najverovatnije pod GPLv3

Solaris najverovatnije pod GPLv3

by milobit last modified Jan 18, 2007 10:12 AM
Steven Vaughan-Nichols: Sun planira da stavi izvorni kod OpenSolaris-a pored CDDL i pod GPLv3.

Vaughan nikada nije bio veliki prijatelj Common Development and Distribution License (CDDL). CDDL kao i Mozilla Public Licenca (MPL) sadrži veštačka ograničenja zbog kojih je slobodna razmena koda između raznih slobodnih projekata jako otežana. Najpoznatiji primer u ovom slučaju je linux kernel sa GPLv2 koji je nekompatibilan sa CDDL. Licence kao što je CDDL po rečima stučnjaka nisu dobre za tako reći ujedinjenje slobodnog softvera nego vode ka "razruđivanju obale" i stvaranju različitih "ostrva" slobodnog softvera.

Stavljanjem Solaris-a pod GPLv3 bila bi omogućena saradnja kao i razmenjivanje koda sa svim ostalim projektima koji koriste istu licencu. Tu trenutno ne pripada linux kernel ali je zato tu kompletan GNU projekat, Samba i mnogo drugih koji će sa sigurnošću preći na GPLv3.

Kao prvo, najvaznije je da GPLv3 bude gotov, što prema planu FSF (Free Software Foundation) treba da bude u martu ove godine. Još uvek nisu rezrešeni delovi licence koji treba da spreče DRM i softverske patente. Očigledno je da FSF nema nameru da nešto ispravi u tom delu licence. FSF te delove vidi kao neophonde da bi se i dalje mogla garantovati sloboda slobodnog softvera.

Info: www.linux-watch.com

Document Actions