Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / cp6Linux

cp6Linux

by milobit last modified Mar 13, 2008 08:27 PM
Šta je cp6Linux?

cp6Linux distribucija, čiji se razvoj obavlja na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a finansira iz budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikaciju i informaciono društvo je opštenamenska Linux distribucija koja ima za cilj da desktop i poslovnim korisnicima omogući korišćenje slobodnog softvera na srpskom jeziku i prilagođena  je radu korisnicima u Srbiji, što uključuje programe i podešavanja koji su prigodni za korišćenje u Srbiji i na sprskom jeziku.

Distribucija je bazirana na distribuciji Ubuntu, ali sadrži sopstvene pakete lokalizovane na srpski jezik i uključuje dodatne i drugačije programe od onih koji su podrazumevano uključeni u Ubuntu. Distribucija srbLinux uključuje eksterno obavljenu lokalizaciju glavnog paketa (KDE, GOME, Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org...) i lokalizaciju dodatnih programa i programskih paketa koji su neophodni za instalaciju i podešavanje sistema i istaliranje dodatnih programa, kao i podešavanja specifična za upotebu u Srbiji. Distribucija će biti dostupna u varijantama za kućnu upotrebu, upotrebu školama i u varijanti za kancelarijsku upotrebu.

Lokalizacija će biti dostupna na ćirilici i latinici, a sama distribucija biće kompatibilna sa paketima matične distribucije Ubuntu kako se ne bi stalo na put samotalnom dodatnom podešavanju sistema korisničkim potrebama i preferencama,
odnosno korišćenju dodatnih programa koji neće biti uključeni u samu distribuciju cp6Linux.


Izvor: www.cp6linux.org

Document Actions