Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Šta (ne) očekivati od amd64 platforme

Šta (ne) očekivati od amd64 platforme

аутор: Goran Mekić Последња измена 09:06 13.09.2006.
Ako ste u dilemi da li kupiti 64-bitni ili 32-bitni sistem, evo par saveta
Za početak, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje "šta je bolje", pa su autori ovog članka nabrojali ZA i PROTIV amd64 platforme. Uz malo sreće, ovo će vam pomoći da se odlučite koliko bita će vaša nova mašina imati.

Dobra stvar je da ne postoji vlasnički softver za 64-bitne platforme. Ovo ne znači da se možete pohvaliti vašim prijateljima kako koristite isključivo FOSS softver, obzirom da svaka distribucija dolazai uz 32-bitnu emulaciju (osim ako je niste sami isključili). To samo znači da ćete morati koristiti emulaciju da biste koristili 32-bitne programe, što nikako ne podržavam, ili da se malo bacite na pretragu FOSS alternativa, što svaki linux korisnik i treba da uradi.

Na žalost, stvari su samo malo bolje na polju FOSS softvera. Naime, neki od programa ne rade baš najbolje na amd64 platformi. Iako sam ja naišao na gajim koji je jedini takav, ipak stvari nisu tako blistave kao na mojoj mašini. Ali, kako skoro niko od nas ne zavisi samo o paketima koji dolaze uz distribuciju i alternative svakom programu postoje, ovo je manje-više lako rešiv problem. Lakoća ovog rešenja zavisi od vas i od toga koliko ste vi iskusni u kompajliranju softvera, o čemu ovde neće biti reči.

Kako postoji par mitova o 64-bitnom softveru, evo par činjenica koje će rasvetliti slučaj. Prvo, 64 != 2 * 32 (kako su autori članka rekli). Naime, 64-bitne aplikacije nisu duplo veće od 32-bitnih, što znači da vam ne treba duplo veći disk ili particija kako biste instalirali linux. Eventualno što ćete primetiti je da je zauzeće memorije malo veće (razlog je što su pokazivači duplo veći), ali nikako neće biti duplo.

Što se tiče brzine, gornja formula opet važi. To što procesor može da učita veću količinu podataka u registre, ne znači da će samim tim obrađivati podatke brže. Naravno, ako koristite realnu aritmetiku, primetićete ubrzanje, obzirom da su svi brojevi sa pokretnom tačkom veličine 64 bita.

NI SLUČAJNO nemojte napraviti tu grešku da krivite linux za stvari koje ne rade na vašem (možda već kupljenom) amd64 sistemu. Krivica i odgovornost je ljudi koji razvijaju softver da naprave softver bez bubica na amd64 sistemu. U prevodu, kernel radi kako treba, kao i osnovni sistem (ovo govorim iz ličnog iskustva).


Zaključak: Linux radi sasvim pristojno na AMD64 platformi, što ja mogu i demonstrirati na svojoj mašini, samo ako uložite malo truda. Ako koristite programe koji intenzivno koriste 64-bitne podatke, ovo je pravi izbor za vas. I, naravno, puno sreće, toga uvek treba! :o)

Дејства на документ

март 2020 »
март
поутсрчепесуне
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA