Anmelden


Passwort vergessen?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Sie sind hier: Startseite / Vesti / Supercomputer mnogo manji zahvaljujući svetlosnim signalima

Supercomputer mnogo manji zahvaljujući svetlosnim signalima

erstellt von milobit zuletzt verändert: 08.12.2007 13:12
Komunikacija u multicors procesorima putem svetlosti

Naučnici u IBM-ovom istraživačkom centru T.J. Watson Research Center u Yorktown Heights, USA, uspeli su da povežu jezgra u procesoru pomoću svetlosnih signala. Prvi detalji predstavljeni su u Optics Express magazinu. Svetlosni impulsi koriste se za komunikaciju između multicors jezgara u procesoru i trebali bi da zamene dosadašnju tehniku bakarnih provodnika. Ovim bi bilo moguće veliku količinu procesora spakovati u kućište laptopa.

Potrošnja električne energije kako tvrdi IBM bila bi veličine potrošnje jedne sijalice. Pošto se tranport signala vrši putem svetlosti osim ogromne uštede u energiji dobilo bi se i na brzini prenosa podataka jer bi se ona povećala do sto puta. Za ovakav vid komunikacije neophodni su modulatori koji električne signale pretvaraju u svetlosne signale. Ovim će biti moguće integrisati optičke routing mreže na pojedine čipove. Specifičnost leži u veličini konvertora, takozvani Mach-Zehner-Modulator koji je od silicijuma može 100 do 1000 puta da se smanji, nego što je to do sada bilo moguće a da se pri tome dobije 10% manja potrošnja energije.

IBM za ovaj projekat podržava DARPA. Kako tvrdi Wall Street Journal ovaj čip bi mogao već za pet godina da bude u upotrebi.

Izvor: heise.de

Artikelaktionen