Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Suse osnivač napustio Novell

Suse osnivač napustio Novell

by milobit last modified Nov 10, 2005 04:59 PM
Hubert Mantel, koji je sa Roland Dyroff-om, Burchard Steinbild-om i Thomas Fehr-om 1992. godine osnovao sofversku kuću Suse (akronim za Software- und Systementwicklung" zbog toga i skraćenica S.u.S.E) je napustio Novell.
Novell se još uvek nije oglasio povodom ostavke Mantela. Očigledno je da Suse saradnici nisu baš oduševljeni kursom kojim Novell ide. Za vikend je bilo oštrih kritika i osuda na odluku Novell-a da u buduće kao standard desktop okruženje koristi GNOME, znamo da Suse tradicionalno preferira i koristi KDE desktop okruženje.
Prva S.u.S.E distribucija bila je u stvari adaptirana Slackware distribucija koja je stala na 40 disketa. Firma je prevela distribuciju na nemački jezik u saradnji sa Slackware osnivačem Patrick Volkerding-om. Jezgro sistema je ipak ostalo Slackware.
Želja da da se instalacija pojednostavi podstiče S.u.S.E početkom 1996. godine da izabere drugu distribuciju. U Aprilu iste godine osnivač Jurix distribucije Florian La Roche je napisao da je S.u.S.E aktuelna verzija za bazu preuzela Jurix i napustila Slackware. U tom periodu firma S.u.S.E piše tool po imenu YAST da bi u Maju 1996. godine izašla prva prava originalana S.u.S.E distribucija sa verzijom 4.2. Koja se oslanjala na broj 42, odgovor na pitanje svih pitanja iz Douglas Adams-ovog romana Autostoperski vodič kroz galaksiju. Godinu dana kasnije S.u.S.E se proširuje u pravi predstavnistvo u Americi. Kada je Novell pre dve godine kupio firmu SuSE koja je 1998. godine promenila ime, Mantel je ostao u firmi. Kako je novi vlasnik SuSE-a potvrdio, osnivač firme SuSE je napustio Novell, razloge za takvu odluku Novell nije saopštio,ali je rekao da je Mantel na sopstveni zahtevo napustio firmu. Novell je još izjavio da napuštanje Mantel-a neće uticati na dalji razvoj i strategiju firme.

Document Actions