Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Tiny Core Linux 1.2

Tiny Core Linux 1.2

by milobit last modified Mar 15, 2009 12:24 PM
Tiny Core Linux - Desktop u 10 MB-a

Tiny Core Linux ima za cilj da napravi što je moguće manji desktop sistem za korišćene. Sistem je moguće startovati sa CD-a, USB ključa ako i sa harddisk-a. Sistem se inače nalazi u radnoj memoriji računara. On je predviđen da bude brz i da se što pre startuje. Dodatan softver koji se razvija od strane zajednice i koji je optimiran za Tiny Core Linux može se naknadno dodati. Ove dodatke moguće je montirati sa nekog dodatnog medijuma sa memorijom ili ih na njega instalirati.

Ovaj projekat je još u početnom stadijumu i relativno je nov. Započet je prošle godine a najavljen početkom decembra. U januaru je izašla verzija 1.0, u februaru 1.1 a sada i verzija 1.2. Osnova sistema je minimalni Linux desktop sistem kome je potrebno svega 10 megabajta. Sistem je sastavljen od Linux 2.6 Kernela,  Busybox, Tiny X, Fltk  i window manadger-a Jwm. Sistem je inače kompatibilan sa standardnim Linux sistemima.

Za korišćenje Tiny Core Linux-a potrebno je 32 MB-a radne memorije, 128 MB-a ili više se naravno preporučuje. Sistem može kako navode incijatori da se koristi kao Desktop, Netbook-System, Appliance ili Server. U download arhivi pored osnovnog sistema može se naći i veliki broj dodataka kako paketa tako i  kompresovanih image fajlova.

Izvor: Tinycorelinux

 

Document Actions