Log in


Forgot your password?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
You are here: Home / Vesti / Tiny Core Linux 3.3

Tiny Core Linux 3.3

by milobit last modified Nov 27, 2010 04:05 PM
Tiny Core programeri izdali su verziju 3.3 mini Linux distribucije. Među novim karakteristikama, pored ažuriranja softvera, uključeni su integrisani fajl menadžer i minimalistički editor.

Tiny Core Linux osnovao je Robert Shingledecker, verzija 1.0 objavljena je u januaru prošle godine. Od tada, skoro svakog meseca pojavi se nova verzija. Ideja iza Tiny Core Linux-a je da stvori brzu i "nomadsku" distribuciju. Ako postoji priključak na Internet preko kabla, aplikacije Tiny Core Linux distribucije moguće je učitati direktno u RAM ili ih pohraniti na harddisk. Uprkos svojoj maloj veličini Tiny Core poseduje window-manager. Kome je ovaj sistem prevelik, može da koristi mikro-core verziju, koja je i dalje manja od 6 MB i ne poseduje grafičke komponente.

Od novosti u verziji 3.3 je FLTK-baziran fajl menadžer koji između ostalog omogućava prenos datoteka i olakša rad sa distribucijom.  Dodat je i minimalistički editor koji se takođe oslanja na FLTK. AppBrowser je dodatno proširen i menjana mu je struktura u kontrolnom panelu. Sve promene i novine možete pročitati na Tuny Core 3.3 release strani.

Tiny Core 3.3 može se direktno preuzeti sa servera web prezentacije ovog projekta. Tiny Core po rečima razvojnog tima može da se koristi na desktop sistemima, prenosivim računarima pa čak i na serverima.

 

Izvor: tunycorelinux.com

Document Actions