Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / U znaku slova Z

U znaku slova Z

аутор: milobit Последња измена 13:46 26.08.2010.
Z-Shell je tajni savet za ljubitelje konzole. Ko je posmatrao Zsh korisnike pri radu sa automackim prepoznavanjem zna i zašto je to tako.

Interaktivni standardni shell Bash je svim malo boljim Linux korisnicima već jako dobro poznat. Ali šta bi bilo kad bi imali jedan shell koji ispravlja greške u kucaju a pri tome imam ugrađen mehanizam za automacko prepoznavanje komandi i pri tome ostvari vaše snove da kucate bez greške? Sve ovo nudi Zsh koji je napisao Paul Falstand početkom devedesetih godina. Zsh je pod jednom vrstom BSD licence i nalazi se u skoro svim Linux distribucijama. Distribucija Grml ga čak ima kao standardni shell.

Raznovrsnost opcija

Prva praktična opcija je takozvani korigovani unos koja se aktivira naredbom "setopt correct". Komanda "setop Option" odgovara opciji "shopt -s Option" u Bash-u, dok su "setopt no Option" kao i "unsetopt Option" analogne "shopt -u Option" u Bash-u. Kompletnu listu svih opcija možete pogledati komandom "setopt kshopptionprint;setopt". Ako je opcija "correct" upaljena zsh će korigovati svaku  pogrešno napisanu komandu. Testiranjem može lako da se utvrdi koliko dobro radi ova opcija tako što će te ukucati 'sl' komandu koja uopšte ne postoji u bilo kojoj distibuciji. Zsh će vas odmah pitati "zsh: correct 'sl' to 'ls' [nyae]?" Da li će zsh da prihvati opciju (pritisnuti tipku enter) ili sa [N] da je odbije, sa [Y] potvrdi ili sa [A] odbije. Opcija [E] omogućava da se naredba još jednom izmeni. Opcija "setopt histignorespace" osigurava da nardebe koje pocinju sa praznim karakterom ne budu upisane u zsh-history. Ova vrezija je veoma korisna kada korisnik mora da kuca naredbu u kojoj treba da upiše i lozinku. Za brzo kretanje kroz direktorijume koristi se "setopt auto_cd". Kada korisnik napise ime koje nije u putanji a odgovara imenu dirketorijma, zsh će automacki da se prebaci u taj direktorijum. Ostale informacije, ima ih preko 150 možete pročitati u man strani pomoću "zshoptions(1)". Veličina zsh-a je u njegovom mehanizmu za prepoznavanje koji se aktivira pomoću naredbe: autoload -U compinit && compinit

 

Дејства на документ

« март 2024 »
март
поутсрчепесуне
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA