Пријава


Да ли сте заборавили лозинку?
prijatelji LUGoNSa
gnu.gif
linuxzasve.jpg
hulk.jpg
zextras_logo.png
 
Налазите се овде: Дом / Vesti / Ubuntu četvrti

Ubuntu četvrti

аутор: Vladimir Atanackovic Последња измена 16:17 25.02.2011.
Ubuntu je zauzeo četvrto mesto na lestvici popuarnosti distribucija na kojima radi neki web-server, i taj trend se nastavlja. Tech Drive-in, Manuel Jose, 24.02.2011.

Ubuntu je zauzeo četvrto mesto na lestvici popuarnosti distribucija na kojima radi neki web-server, i taj trend se nastavlja
Tech Drive-in, Manuel Jose, 24.02.2011.


Prema Googleovim podacima o trendovima, Ubuntu je najpopularnija distribucija linuksa na desktopima već neko vreme, i moglo bi se desiti da postane prva distribucija koja će prevazići popularnost samog linuksa. Ubuntu sada sigurnim koracima osvaja i deo tržišta servera sadržaja (web servers) za sebe. Prema statistici koja se može videti na w3techs.com, Ubuntu je sada na četvrtom mestu po popularnosti distribucija linuksa na kojima radi neki server sadržaja, i ta popularnost se povećava mnogo brže no kod drugih distribucija.



Procenat servera sadržaja koji rade na Ubuntuu se gotovo udvostručio

Ubuntu je odavno najpopularnija distribucija na desktopima, a sada se i procenat servera sadržaja koji rade na Ubuntuu gotovo udvostručio za samo godinu dana. Ubuntu sada pogoni 4% servera sadržaja. Ta cifra bila je 2.6% pre samo godinu dana. Kao što možete zaključiti pregledom grafikona gore, Ubuntu je ujedno i distribucija čija se popularnost povećava brže od drugih popularnih distribucija linuksa.



Ubuntu je tako izbio na četvrto mesto, odmah iza CentOS, Debian i RedHat linuksa, ali mu je rast pri tome ostao nepromenjen u prethodnoj godini. Neki od poznatih sajtova koji koriste Ubuntu su i Archive.org, Sitepoint.com i Ea.com. W3techs.com takođe dodaje u izveštaju da je Ubuntuova popularnost još veća ako se posmatraju prvih 1000 sajtova po popularnosti, gde Ubuntu uzima 4.5%.

Kada je u pitanju geografska raspoređenost distribucija, onako kako se to deli po korenskim domenima (top level domains), sprovedeno istraživanje sugeriše da je Ubuntu najzastupljeniji na tržištu Evrope: u Nemačkoj (9.5%), Francuskoj (8%), Švedskoj (11%) i Mađarskoj (12.5%), dok nije toliko upotrebljavan u Aziji: u Japanu (0.7%), Kini (0.8%), ili Indiji (2.1%). Cifre koje ukazuju na upotrebu u SAD (3.3%) ne mogu se uzeti kao pouzdane, jer domen .us nije nužno veoma reprezentativan za tržište SAD.

Ako Ubuntu nastavi s ovakvim razvojem kakvim se sada kreće ka vrhovima, uskoro bi mogao postati i vodeća distribucija na tržištu servera, takođe.

Čitav izveštaj možete naći na w3techs.com.

Дејства на документ

« април 2024 »
април
поутсрчепесуне
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
lugons projekti

bal2con

Kako postati haker

tor.lugons.png

slackbook.png

gentoo_handbook

machine

BARBOSSA